Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Парламентарната асамблея на ОССЕ призна руския геноцид над украинския народ

30 юни 2024, 15:30 часа

Парламентарната асамблея на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) прие резолюция, в която признава действията на Русия в Украйна за геноцид срещу нейния народ.

Реклама

В публикация в Telegram членът на украинската делегация Павло Фролов заяви, че документът също така "определя деколонизацията на Руската федерация като необходимо условие за установяване на траен мир".

ОССЕ има 57 членове, включително Украйна и Русия. Парламентарната асамблея е органът, натоварен със задачата да "улеснява междупарламентарния диалог". Нейните резолюции не са правно обвързващи.

Още: Етническо и религиозно напрежение в Русия: Сблъсък между Кадиров и Бастрикин (ВИДЕО)

Какво гласи документът?

Новата резолюция призовава участващите членове да "положат усилия за деокупацията на Крим и всички окупирани територии на Украйна" - Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка област, и да създадат специален трибунал, който да "потърси отговорност от Руската федерация за престъпленията, извършени по време на агресивната война срещу Украйна".

Документът също така призовава за "международно и национално разследване на масовите зверства, убийства, изтезания и изнасилвания, извършени от руската армия", цитира резолюцията Kyiv Independent.

Още: "Ракетна атака": Русия унищожила близо 40 дрона, изстреляни от Украйна (ВИДЕО)

Кои руски действия са геноцид?

Геноцидният замисъл на руската агресия срещу Украйна се изразява във военни престъпления и безразборно насилие, насочено към украинското цивилно население, но също така и в отричане и изопачаване на историята, опити за заличаване на украинската култура, както и в отвличане и депортиране на украински деца. Заради незаконното отвличане на деца от Украйна диктаторът Владимир Путин се сдоби със заповед за арест през 2023 г.

Още: ООН: Заплахата за украинския народ вече е екзистенциална (ВИДЕО)

След началото на пълномащабната война от страна на Русия Парламентарната асамблея на НАТО и парламентите на 9 държави, включително Украйна, признаха действията, извършени от руските нахлуващи сили, за геноцид.

Още: Парламентът на Молдова осъди войната в Украйна

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес