Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пари от Путин за Украйна: ЕС ще финтира Орбан, обяви два транша

24 юни 2024, 17:36 часа

Украйна ще получи приходите от замразените руски активи на два транша, считано от юли. Това заяви топ дипломатът на Европейския съюз Жозеп Борел на 24 юни.

Реклама

"Имаме тези приходи, идващи от замразените активи, и трябва да потърсим начин да ги използваме, като избегнем всякакъв вид блокиране", заяви Борел по време на брифинг в Люксембург, където днес заседават външните министри на блока.

"Разполагаме с процес, който да позволи това да се случи бързо. Първият транш от парите ще дойде следващата седмица, през юли. Вторият ще дойде няколко месеца по-късно", каза още той.

Малко след това ЕС одобри първия транш от военна помощ за Украйна в размер на до 1,4 млрд. евро от приходите от замразените руски активи. ЕС съобщи, че 90 % от първото плащане е предназначено за нуждите на Украйна в областта на отбраната, а останалите 10% са предназначени за подкрепата на ЕС за програмата "Механизъм за Украйна", която подпомага възстановяването. Блокът обяви, че ще започне да разпределя ресурсите за Украйна през юли 2024 г. с двугодишни плащания и ще преразглежда това ежегодно, считано от 1 януари 2025 г.

Още: ЕКОФИН обсъди бъдещия заем за Украйна с приходите от руски активи

Голям пробив - Унгария е преодоляна?

По-рано Financial Times съобщи, че Европейският съюз е открил начин как да заобиколи Унгария по въпроса за парите от замразени руски активи, които да отидат за оръжия за Украйна.

Още: ЕС намери начин да осигури пари за Украйна, въпреки ветото на Унгария

ЕС разработи юридически път, за да заобиколи ветото на премиера Виктор Орбан, гласи информацията. Това може да разчисти пътя на Г-7 за изплащането на 50 млрд. долара за Киев под формата на заем. Какъв е планът на Г-7 за замразените активи, припомнете си тук: Официално: Страните от Г-7 предоставят на Украйна 50 млрд. долара от замразени руски активи

Борел потвърди, че е намерено решение. "Тези пари не могат да бъдат спрени. Те трябва да бъдат използвани и ние разполагаме с правна процедура, за да избегнем всякакъв вид блокиране", заяви топ дипломатът на ЕС.

"Обсъждахме това, но както знаете, все още имаме шест правни решения, които не могат да бъдат изпълнени поради отказа на една държава членка. Трябва да избегнем това да се случи за руските приходи. Имаме решение и днес го представихме на масата", допълни той.

Снимка: Жозеп Борел, БГНЕС

Още: Финансова помощ и споразумения за сигурност: Какво получи Украйна на срещата на Г-7 в Италия? (ОБОБЩЕНИЕ)

Какво реши ЕС за руските активи?

На 8 май посланиците на ЕС се споразумяха да използват неочакваните печалби от замразените руски активи за финансиране на нуждите на Украйна от отбрана. Блокът реши 90% от парите, генерирани от блокираните активи на Руската централна банка, да отиват за закупуване на оръжия, с които Киев да се бори срещу агресията на Владимир Путин.

Според по-ранни обсъждания се очаква Украйна да получава приблизително 3 млрд. евро всяка година от печалбите от активите.

Според Борел Украйна се нуждае от повече помощ, особено сега. "Надявам се, че министрите ще подкрепят предложението, което сме внесли, за да се увеличи тази помощ, като се използват руските приходи", добави той. Ветото на Унгария обаче все още стои на дневен ред - всичко ще се реши на следващата среща на евролидерите.

Още: ЕС и Г-7 вече говорят за директно ползване на замразените руски активи за Украйна

Западните партньори на Украйна и други съюзници замразиха руски активи на стойност около 300 млрд. долара в началото на пълномащабната инвазия на Путин през 2022 г. Приблизително две трети от тях се държат в базираната в Белгия компания за финансови услуги Euroclear.

ЕК предвижда 1,5% комисиони за Euroclear и буфер от 5 млрд. евро, с които да бъде посрещната евентуална бъдеща загуба в съда по заведено от Русия дело. Освен това 10% от приходите от замразените руски активи също ще бъдат отделяни за тази цел – гаранция. Процесът ще бъде регулиран от Белгийската централна банка, но ЕК ще има право на възражение.

Докато някои членове на Г-7 - като САЩ - предложиха директно изземване на руските активи, ЕС е по-колеблив, опасявайки се от правните и фискалните капани на конфискацията. Вместо това Брюксел се стреми да използва извънредните печалби, генерирани от замразените активи, и да ги насочи към Киев.

Още: "Престъпно и цинично": Москва с реакция за финансирането за Киев със замразените руски активи

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес