Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Папата: Случващото се в Украйна може да се превърне в „забравена война“

12 януари 2024, 17:22 часа
Реклама

Папа Франциск съжалява, че „във все по-драматичен международен контекст, случващото се в Украйна рискува да се превърне в „забравена война“. Новината става ясна от негово писмо до главния архиепископ на Киев-Халич Святослав Шевчук, който от своя страна беше писал на папата в края на годината, за да го информира за последиците от масираната ракетна атака, която Русия стартира на 29 декември.

„Наш дълг е вместо това да не позволим тишината да падне върху нея, а не просто да запазим живота си ужасът пред такива трагични факти, но преди всичко да ангажираме всички, които носят отговорност, и международната общност в търсенето на мирни решения“, каза той.

Папата посочва в писмото си до главния архиепископ Шевчук, като заяви, че използва всяка възможност да си спомни конфликта и страданието. ОЩЕ: Папата се моли за "посев в сърцата" на световните лидери

Осъди руските въздушни удари

Главата на Римокатолическата църква обяви, че военните операции, които са ударили цивилното население и жизненоважна инфраструктура в Украйна, са позорни, неприемливи и не могат да бъдат оправдани по никакъв начин.

„Още веднъж чрез вас искам да изразя своята близост с мъченическата Украйна, да скърбя за мъртвите и да ги поверя на Божията милост, да утеша ранените и да прегърна всички онези, които страдат по някакъв начин. близки до пастирите, които се опитват да дадат надежда на хората „в ситуация, която изглежда все по-отчайваща“, се казва още в писмото на Франциск. ОЩЕ: Папата се надява мир и светлина да изпълнят Путин

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес