Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Папата разреши: Ще се благославят еднополови двойки, но не и брак между тях

18 декември 2023, 18:18 часа
Реклама

Католическата църква даде възможнос да се благославят еднополови двойки, но без какъвто и да е вид ритуализиране или създаване на впечатление за брак. Новината дойде след  декларация, озаглавена „Fiducia supplicans“, издадена от ведомството за доктрината на вярата, одобрена от папа Франциск, съобщават от информационния портал на Ватикана. Доктрината относно брака не се променя и благословията не означава одобрение на съюза.

Благословията не трябва да наподобява брак

„Когато двама души поискат благословия, дори ако положението им като двойка е „неправилно“, ще бъде възможно ръкоположеният служител да даде съгласието си. Този жест на пастирска близост обаче трябва да избягва всякакви елементи, които отдалеч наподобяват брачен ритуал“, пише в декларацията. ОЩЕ: Папа Франциск покани на вечеря цял автобус с трансджендър жени (ВИДЕО)

Документът изследва темата за благословиите, като прави разлика между ритуални и литургични, и спонтанни, по-близки до признаци на народна преданост. Точно в тази втора категория сега се обмисля възможността да се приемат дори онези, които не живеят според нормите на християнската морална доктрина, но смирено искат да бъдат благословени. Изминаха 23 години, откакто бившият „Свещен офис“ публикува Декларация (последната беше през август 2000 г. с „Dominus Jesus“), документ с такова доктринално значение.

Декларацията е основана на визията на папата

Декларацията разглежда „пасторалното значение на благословиите“, позволявайки „разширяване и обогатяване на класическото разбиране“ чрез теологично размишление, „основано на пасторалната визия на папа Франциск".

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес