Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Папата прати свой кардинал в Москва

15 октомври 2024, 15:01 часа • 604 прочитания

Италианският кардинал Матео Зупи започна посещение в Москва като част от мисията, поверена му от папа Франциск за търсене на път към мир в Украйна и за улесняване на събирането на украинските деца със семействата им и обмена на военнопленници. Новината съобщават от информационната служба на Ватикана - Vatican News.

Роденият в Италия кардинал ще се срещне с руските власти и ще „оцени по-нататъшните усилия за улесняване на събирането на украинските деца с техните семейства и размяната на затворници, с оглед на постигането на така очаквания мир.

Посещението идва на фона на срещата на главата на Римокатолическата църква папа Франциск с украинския президент Володимир Зеленски, която се проведе миналата седмица във Ватикана. Апостолическият дворец бе отбивка по време на европейската обиколка на Зеленски. ОЩЕ: "Мирът е крехко цвете" и спомен за клането в Буча: Папата и Зеленски си размениха подаръци (ВИДЕО)

Първата мисия по повод войната в Украйна

Кардинал Зупи беше на мирната си мисия в Русия и Украйна през 2023 г., като тя започна с посещение в Киев на 5-6 юни 2023 г., където се срещна с президента Володимир Зеленски и няколко други високопоставени служители

След това кардиналът посети Русия на 28-30 юни 2023 г., където се срещна с руския православен патриарх Кирил, както и с правителствени служители, включително Юрий Ушаков, помощник на диктатора Путин, и Мария Львова-Белова, комисар за правата на детето.

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес