Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пакт за сигурност под носа на Путин: ЕС и Молдова сключиха партньорство

21 май 2024, 19:17 часа
Реклама

Европейският съюз подписа пакт за сигурност и отбрана с Молдова, за да помогне на прозападната страна да увеличи способността си да се справя със заплахите от Русия, предаде БГНЕС.

"Днес Молдова стана първата страна, която подписа партньорство в областта на сигурността и отбраната с Европейския съюз", заяви ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел на среща с министър-председателя на Молдова.

"Ще последват и други, за да се създаде мрежа от приятели, която изгражда силна сигурност и отбрана, което ще включва по-тясно сътрудничество в области, вариращи от киберсигурността до противодействието на хибридните заплахи", посочи още той.

Брюксел иска Молдова за член

Държавите от ЕС обсъждат започването на преговори за членство с Молдова следващия месец - ход, който ще я постави в началото на дългогодишен процес на реформи преди присъединяването. Още: Ще се защитаваме, ако Путин опита украински сценарий: Президентът на Молдова

Молдовските власти неведнъж са обвинявали Кремъл, че се стреми да дестабилизира страната в опит да я отклони от прозападния ѝ курс. Още: Молдова подготвя референдум за членство в ЕС

ЕС не разкрива подробности за новото партньорство, но официален представител заяви, че то е насочено към подобряване на "способността на Молдова да защитава своя суверенитет и независимост". В момента се работи по подобни споразумения и с други "избрани партньори", става ясно от информацията.

По-силна защита от Москва

Пактът на ЕС идва, след като по-рано тази седмица Франция подписа собствено двустранно споразумение за отбрана с Молдова. Още: Далеч от Русия: Молдова се обръща към Норвегия за енергийни ресурси

Стремежът към укрепване на сигурността на Молдова е следствие от нарастващото напоследък напрежение между Кишинев и проруските сепаратисти.

През февруари проруски официални лица в отцепилия се от Молдова регион Приднестровие се обърнаха към Русия с молба за "защита".

Русия разполага с 1 500 войници, базирани в промосковския сепаратистки регион Приднестровие - тънка ивица земя между Молдова и Украйна, която се отдели през 1992 г. след кратък конфликт.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес