Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пак проблеми с тока в АЕЦ "Запорожие" след руска атака

01 октомври 2024, 11:44 часа • 480 прочитания

На 1 октомври руските сили атакуваха подстанция, свързана с окупираната Запорожка атомна електроцентрала. Така те са прекъснали електропровод към съоръжението, съобщи украинското министерство на енергетиката.

Нападението отново постави централата „на ръба“ на прекъсване на електрозахранването, се казва в изявление на министерството, като се добавя, че се работи за възстановяване на пълното захранване.

АЕЦ "Запорожие" е най-голямата атомна електроцентрала в Европа. Тя е под руска окупация от март 2022 г. В този период централата многократно е изключвана от украинската електропреносна мрежа поради руските атаки срещу енергийната инфраструктура на страната.

Още: Русия пак плаши - симулира атака по ядрена мощност

„Настояваме незабавно да се изпълни резолюцията на МААЕ (Международната агенция за атомна енергия) и да се върне окупираната атомна електроцентрала под контрола на Украйна. Безопасната експлоатация на Запорожката АЕЦ е възможна само под контрола на Украйна“, заяви министърът на енергетиката Херман Халушченко.

АЕЦ "Запорожие" вече е преживяла осем пълни прекъсвания на електрозахранването, съобщиха от държавната компания за ядрена енергия "Енергоатом".

Снимка: iStock

"Енергийният терор" на Москва

На 15 септември Националният център за съпротива на Украйна съобщи, че руските сили продължават да използват територията на окупираната централа за разполагане на военен персонал и складиране на боеприпаси и взривни вещества. Центърът разкритикува МААЕ, че игнорира този факт.

Дни по-късно президентът Володимир Зеленски заяви пред Съвета за сигурност на ООН, че Русия се готви да атакува три украински атомни електроцентрали. Той не уточни кои обекти са застрашени, но заяви, че Киев разполага с доказателства за плановете на Русия.

Още: Ядрен терор в действие: Руски дрон е прелетял ниско над още една украинска АЕЦ

На контролираната от Украйна територия има три действащи атомни електроцентрали - АЕЦ „Ровно“ и АЕЦ „Хмелницки“ в западната част на страната и Южноукраинската АЕЦ на юг. Редовните атаки на Русия застрашават тяхната безопасност, като прекъсват електрозахранването на блоковете. Напоследък Москва прибягва все повече до този "енергиен терор", както го наричат от "Енергоатом": Риск от ядрен инцидент: Русия готви удари по критични ядрени енергийни обекти.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес