Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пак по примера на Русия: Парламентът в Грузия прие спорен анти-ЛГБТ закон

17 септември 2024, 16:12 часа • 638 прочитания

Парламентът на Грузия одобри на трето и последно четене анти-ЛГБТ закона „За семейните ценности и защитата на непълнолетните“. 

Законът беше подкрепен от 84 депутати, а опозицията не участва в гласуването на 17 септември, съобщи NewsGeorgia. Законът беше внесен за разглеждане от управляващата партия „Грузинска мечта“.

Още: Нов скандал в Грузия: Приеха 19 закона срещу ЛГБТ обществото

Забрана на еднополовите бракове и осиновяване на деца от еднополови двойки

Приетият документ забранява еднополовите бракове, осиновяването на деца от еднополови двойки и трансджендър прехода. На лекарите се забранява да извършват операции и други манипулации, които улесняват транссексуалния преход. За извършването на такива процедури се предвижда наказателна отговорност, включително лишаване от свобода.

Снимка: Getty Images

Освен това се забранява рекламирането и разпространението на информация в образователните институции и медиите, която има за цел да "популяризира" еднополовите връзки. Забранено е и провеждането на публични събрания (митинги или шествия), насочени към "пропаганда" на ЛГБТ+.

Още: Заплахи срещу учители и ученици след новия анти-ЛГБТ закон: МОН с детайли как ще ги спира

Законът, приет от парламента, е подобен на този за забрана на "пропагандата на ЛГБТ", който е в сила в Русия, пише рускоезичното опозиционно издание "Медуза".

По-рано Грузия прие закон за „чуждестранните агенти“, който също е един вид копие на руския документ. Той предизвика масови протести в страната и сблъсъци с полицията: Европейски министри излязоха по улиците на Тбилиси и подкрепиха грузинците (СНИМКИ).

Недоволство от ЕС

Законът за забрана на "ЛГБТ пропагандата" вече беше разкритикуван от Европейския съюз. В изявление на външнополитическата служба на ЕС се казва, че „законодателството със значителни последици за европейската интеграция е прието без надлежно обществено обсъждане и задълбочен анализ на съответствието му с европейските и международните стандарти“.

Според Брюксел този закон подкопава основните права на грузинския народ и е изпълнен с по-нататъшно заклеймяване и дискриминация на част от населението. ЕС също така отбеляза, че процесът на присъединяване към Европейския съюз, към който Грузия се стреми, се основава на гарантирането и зачитането на правата на човека.

Още: САЩ наложиха нови санкции на Грузия

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес