Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Отблъсни Путин и спести пари: Какъв трябва да е планът на Тръмп според Борис Джонсън?

22 юли 2024, 10:14 часа • 3414 прочитания

Това беше моментът, в който Доналд Тръмп спечели президентските избори през ноември. Нямам предвид съдбовното решение да обърне главата си, което го спаси от смъртта с четвърт инч.

Не става дума за чудотворния факт на оцеляването му в Бътлър, Пенсилвания, когато десетки хиляди ужасени почитатели го видяха да пада, с кръв, струяща от рана на главата. Не, моментът на истината, а може би и на откровението, настъпи няколко секунди по-късно, когато агентите на Сикрет сървис се опитваха да го изведат без обувките му от мястото на инцидента. Именно тогава Доналд Тръмп показа своя характер. Доналд Тръмп знаеше колко е важно да покаже на Америка, че куршумът на убиеца не е надделял над него - нито физически, нито психически. Размахвайки юмрук, той призова поддръжниците си да се борят, да се борят, да се борят... и по този начин, в момента, в който наистина имаше значение, със сигурност доказа най-важния факт от всички - че е направен от правилния материал. Това е Тръмп, който казва на Америка и на света: "Няма да се огъна, няма да бъда победен". Още по-важно е, че този образ казва на американците: "С мен като ваш лидер ВИЕ няма да се преклоните. ВИЕ няма да бъдете победени".

Това пише бившият британски премиер Борис Джонсън в обширна статия за таблоида Daily Mail. Джонсън проведе разговор с бившия президент на САЩ и кандидат на Републиканската партия за предстоящия вот през ноември 2024 г. В материала бившият министър-председател на Обединеното кралство разкрива любопитни детайли от дискусията си с Тръмп, най-вече за бъдещата помощ за Украйна.

Още: Тръмп като спасител на Украйна: Планът на Борис Джонсън и силата на армията (ОБЗОР - ВИДЕО)

Джонсън: "Убеден съм, че Тръмп може да спаси Украйна"

Вярвам, че този неукротим дух е точно това, от което светът се нуждае в момента, и точно това, което е необходимо в Белия дом, пише Борис Джонсън.

Той посочва, че светът се намира на кръстопът. Изправени сме пред ужасяващи потенциални конфликти: в Близкия изток между Израел и пълномощниците на Иран; в Южнокитайско море - за Тайван; а на нашия континент Европа сме свидетели на най-кървавата и ужасяваща война от 80 години насам. След като разговарях с Доналд Тръмп тази седмица, повече от всякога съм убеден, че той има силата и смелостта да поправи положението, да спаси Украйна, да постигне мир и да спре катастрофалното разпространение на конфликтите.

Снимка: Getty Images

Каквото и да са казвали някои други републиканци за Украйна в миналото, вярвам, че Тръмп разбира реалността - че поражение за Украйна би било огромно поражение за Америка. Не става въпрос само за изчезването на свободата и демокрацията, тези кардинални американски ценности, и за поробването на украинския народ - макар че този резултат сам по себе си би бил мрачен. Става дума за дългосрочните последици от победата на Путин, за практическото въздействие на тази катастрофа върху Европа, Америка и света.

Още: Лагерът на Тръмп показа план за мир - ще принуди и Русия, и Украйна да преговарят

Докъде ще стигне Путин?

Ако Путин спечели в Украйна, той, разбира се, няма да спре дотук. Погледнете картата, чуйте някои от смразяващите неща, които сега казва руският президент - неговото преобърнато разбиране за историята на Полша и за причините за избухването на Втората световна война. Путин даде ясно да се разбере, че смята разпадането на Съветския съюз - по собствените му думи - за „най-голямото бедствие на XX век“ и иска да го възстанови. Той няма да посегне само на Грузия, а на цялата руска „близка чужбина“. Вече е започнал хитлеристки разобличения за отношението към рускоговорящите в балтийските държави. Докъде ще стигне това, пита Борис Джонсън в статията си за Daily Mail.

Ако се види, че НАТО се е провалила в Украйна и че Америка се е провалила, тогава кой ще бъде уверен, че Алиансът ще се застъпи за собствените си членове?

Още: "Не" на Киев в НАТО и украински земи за Путин: Планът на Доналд Тръмп

Снимка: Getty Images

САЩ рискуват пращане на американци на смърт: Рецептата - подкрепа за Киев

Докато Путин дестабилизира цяла Източна Европа, унищожава постиженията на Роналд Рейгън и разрушава споразумението след Студената война, неговите китайски партньори и поддръжници с удоволствие ще завземат Тайван, а "Хизбула" ще атакува Израел. Изведнъж може да се окажем на прага на един наистина ужасяващ конфликт, в който американците ще бъдат изправени пред избор: или да се откажат от всякаква претенция за световно лидерство, или да платят трилиони долари за възстановяване на реда и да изпратят млади американци отново в чужбина, за да умрат на чужда земя, прогнозира бившият британски премиер.

Перспективата е ужасна и все пак може да бъде предотвратена на сравнително ниска цена, без да се стигне до загуба на американски живот, ако ние - Западът, воден от САЩ - сме решителни в отстояването на свободата в Украйна, смята той.

Украинците показаха, че могат и ще победят. Дори днес те отново отблъскват Путин в Харковска област и нанасят огромни поражения на руснаците в Донецк. Героизмът им е невероятен, но войната продължава твърде дълго и цената ѝ е огромна - в човешки животи, в икономическа мизерия и нестабилност.

Още: Планът на Тръмп за Путин: Кремъл се радва, а трябва ли?

Джонсън сподели какво може да направи Тръмп за Украйна и мира

Вярвам, че Тръмп може да я прекрати - при правилните условия за Украйна и Запада. Подчертавам, че не мога да бъда сигурен какво точно ще направи той, ако бъде избран. Но ето какво би могъл да направи.

Той би могъл да изгради чудесна сделка за света, в която Путин в крайна сметка да бъде убеден, че бъдещето на Украйна е като свободна, суверенна и независима европейска държава, а това означава подход на два етапа.

Първият етап е да се подсили ръката на Запада и да се укрепи Украйна. През последните две години ние непрекъснато завещаваме на украинците целта - победа - без да им завещаваме средствата. Хронично се бавим да им предоставим подходящия комплект за това, а дори и сега поставяме нелепи ограничения как могат да го използват, така че украинците се бият с една ръка вързана зад гърба си.

Снимка: Getty Images

Понастоящем руснаците използват авиобомби, за да нанасят значителни щети на украинските позиции. Но украинците не могат да отвърнат на огъня, защото САЩ не им позволяват да използват далекобойни ракети ATACMS, за да достигнат руските летища. А Великобритания, за съжаление, не им позволява да използват Storm Shadow - нашите крилати ракети с далечен обсег на действие, посочва Джонсън.

Още: Зеленски към Стармър: Покажете лидерство, позволете да стреляме с ракети Storm Shadow по Русия (ВИДЕО)

Тръмп би могъл просто да направи това, което е естествено за него - да сложи край на бюрократичното бавене и отлагане, да даде на украинците необходимите им разрешения и след това, когато Путин отново бъде отблъснат, да предложи сделката.

Путин ще трябва да се оттегли поне до границите отпреди инвазията през 2022 г., а за да се избегнат бъдещи конфликти и несигурност, останалата част от Украйна ще трябва да бъде призната за свободна държава, която може да избира съдбата си в рамките на ЕС и НАТО и е добре дошла да се присъедини възможно най-скоро, смята Борис Джонсън.

Украинците разполагат с повече от един милион души, подготвени за война. Те вече са свикнали да работят с техника на НАТО и са най-ефективната антируска сила в света. След като войната приключи, няма причина украинските сили да не попълнят част от 70-те хиляди позиции на американските войници, които все още се намират в Европа. Това би позволило на Тръмп да спести пари и да върне американските сили у дома, както и да накара европейците да направят повече за собствената си отбрана - една от ключовите му цели.

Какво ще получи Русия в замяна? Е, вярвам, че има всякакви стимули, които биха могли да подействат на Путин, пише Борис Джонсън. Руският диктатор, издирван от съда в Хага, разбира се, ще може да твърди, че „специалната военна операция“ е била успешна и че е денацифицирал Украйна, смята бившият британски премиер. Друг вариант - би могло да има специална защита за хората, говорещи руски език.

Още: Путин отхвърли Запада като посредник за мир и поиска Украйна да се предаде (ВИДЕО)

Преди всичко, с Тръмп в Белия дом има реална перспектива за известно глобално сближаване с Русия, а с Путин - за връщане към дните, когато Русия беше уважаван партньор на Г-8 и дори на НАТО. Но има само един начин да се постигне този резултат - чрез сила. Вашингтон, под ръководството на Тръмп, ще трябва да покаже, че международните граници трябва да се спазват и че съветската империя не може да бъде възстановена със сила. Това означава да подкрепи украинците докрай. Ако Тръмп беше в Белия дом, не мисля, че Путин щеше да бъде толкова безразсъден и престъпно мислещ, че да нахлуе в Украйна. Никога не забравяйте, че именно Тръмп, а не Обама или Байдън, даде на украинците противотанковите оръжия Javelin, които бяха толкова важни в битката за Киев през 2022 г., пише Джонсън.

Тръмп вече има опит в осъществяването на решителна военна намеса в полза на украинската демокрация. Ако и когато се върне на власт по-късно тази година, Тръмп има огромен шанс не само да поправи наследството на предшественика си, но и да поведе света напред. Доналд Тръмп може да види риска - че поражението на Украйна ще доведе до огромна дългосрочна цена за Америка и света. От друга страна, една победа за Украйна - при правилно решение - може да проправи пътя, макар и парадоксално, за нови и много по-добри отношения с Русия. Това би било голяма победа за Америка и за целия свят.

Не казвам, че ще бъде лесно. Ще е нужна сила. Ще е нужна решителност. Ще са необходими стоманени нерви. В Бътлър, Пенсилвания, Доналд Тръмп показа, че има нужните качества за тази работа, смята бившият британски премиер.

Автор: Борис Джонсън, Daily Mail

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес