Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

От украинската опозиция обявиха 3 условия за започването на преговори с властите

07 декември 2013, 19:45 часа • 19888 прочитания

Лидерът на парламентарната група на опозиционната партия „Баткившчина” Арсений Яценюк, ръководителят на движението „Свобода” Олег Тягнибок и председателят на партията УДАР Виталий Кличко формулираха три основни искания, след изпълнението на които са готови да седнат на масата за преговори с властите.

Те направиха съответното изявление на брифинг в щабквартирата на националната съпротива в Киев, предаде „Корреспондент”.

„Настояваме да бъдат освободени всичките политически затворници, задържани на площад „Независимост”, които са вече 16 души, настояваме да бъдат наказани всички виновни за силовото разпръсване на протеста и искаме оставката на правителството”, отбеляза Кличко.

Представители на украинската опозиция заедно с активисти на проевропейското движение протестират пред сградите на централните телевизионни канали в Украйна, предаде „Обозреватель”.

Пресслужбата на партията „Баткившчина” съобщава, че протести се провеждат пред телевизиите „Первый национальный”, „Интер”, „1+1”, ICTV и ТРК "Украина". „Тези демонстрации са насочени изключително в подкрепа на журналистите от телевизиите, които съобщават истината за събитията на площада и се придържат към стандартите за свободата на словото”, подчертаха опозиционерите.

Протестиращите в Украйна забавят подписването на споразумението за безвизов режим с ЕС, заяви Николай Азаров

Премиерът на Украйна Николай Азаров заяви, че Украйна е изпълнила почти всички изисквания за подписването на споразумението за безвизов режим с Европейския съюз. Той отбеляза, че остава във Върховната Рада (украинския парламент) да бъде приет законопроект за предотвратяването и противодействието на дискриминацията. „Този законопроект в момента е внесен за разглеждане в парламента, но лидерите на опозицията не горят от желание да приемат този закон. Те блокираха работата на Върховната Рада и по този въпрос много неща зависят от тях”, подчерта украинският министър-председател.

Украински опозиционер се консултира със сръбски специалист по превратите

В сряда в Киев се е провело съвещание на украинския опозиционер Арсений Яценюк с Марко Ивкович, който е представител на Националния институт за демокрация на САЩ. На срещата е обсъдена по-нататъшната координация на протестните действия, съобщиха източници, близки до Яценюк, цитирани от „Обозреватель”.

Ивкович е гражданин на САЩ със сръбски произход. Той е на 32 г. и е обявен за персона нон-грата в Русия. Известен е с това, че е ръководил сръбската организация „Отпор”, която отстрани Слободан Милошевич. Също така е създавал протестни движения в Грузия, Киргизстан и Украйна. Ивкович се опита да организира нещо подобно и в Русия, но бе екстрадиран и му бе забранено да посещава страната.

Виктория Пенева
Виктория Пенева Отговорен редактор
Новините днес