Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

От "отблъскваме украинската атака" до "чеченците бягат, ВСУ пробиват": Курска област сега (ВИДЕО)

06 август 2024, 22:52 часа • 5470 прочитания

От между "има напрежение, но всичко е наред" до "чеченците от "Ахмат" са избягали и Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) са пробили по-навътре" - в Курска област руската армия изглежда беше здраво изненадана от операция на ВСУ.

Официалната руска информация

В съобщение на руското военно министерство се твърди, че украинската операция включва до 300 войници от 22-ра механизирана бригада, подкрепени от 11 танка и над 20 бронирани машини. Руснаците обаче вече били унищожили 6 танка, 2 бойни машини на пехотата, 4 бронетранспортьора, 3 бойни бронирани машини "Козак" и 1 миночистач. "Руските части, отговарящи за държавната граница, съвместно с подразделенията на граничните войски на ФСБ на Русия, отблъскват атаки и обстрелват противника в района на държавната граница и резервите му в Сумска област", гласи "най-успокояващата част" от официалното съобщение.

Всъщност първоначално руското военно министерство обяви, че украинската армия отстъпила, но си редактира съобщението - и това не беше пропуснато от Z-блогърите. Руският военен блогър Юрий Подоляк твърди, че украинската армия е успяла да навлезе на руска територия и в северната част на Суджа украинците трупат части за атака, което е най-опасното в момента, а руският пропагандно-военен канал "Два майори" смята, че украинците ще се укрепят (може би ще създадат "санитарна зона" като исканата от Путин в Харковска област - там руската армия не можа да напредне повече от 5 километра в дълбочина и се държи в зона от 20 километра ширина - популярният руски военно-пропаганден канал "Рибар" констатира точно това: "... действията на противника разкриват план, свързан с настъпление в най-тесните места, за да принудят руските въоръжени сили да прехвърлят там сили от други посоки" и че имало украинско настъпление "на 6 километра от границата"), а свързваният с руските ВВС канал Fighterbomber критикува зверски: "Загуби има и ще има, защото такива глупости не е имало отдавна. А на територията на стара Русия такова нещо изобщо не е имало през целия период на съществуване на Северния военен окръг".

Още: "Русия не контролира границата си": ФСБ заяви, че е спрян украински пробив

Реалността не изглежда точно така

Свързваният с ФСБ руски телеграм канал ВЧК-ОГПУ също рисува друга картина, различна от тази на руското военно министерство. "Наш източник съобщи, че само в Кореневски район на Курска област са били ранени най-малко 15 войници от подразделението "Ахмат". По оперативни канали е получена информация, че има още ранени. Всички те се "разпръснаха" (избягаха) по време на първите удари и частите на ВСУ се придвижиха дълбоко в района (бел. ред. - видеокадри, за които се твърди, че показват пленени руски войници, се разпространяват в социалните мрежи): Дронове по Суджа: Руснаците говорят за "активни сражения" по границата на Курска област (ВИДЕО)

Както отбелязват местните жители, има огромно недоверие към местните власти; жителите открито казаха на районните ръководители: "Не ни казвате истината". Хората се евакуираха сами, никой не ги изведе от обстрела. Организирано напуснаха само служители на администрациите и общинските съвети" - това е есенцията на публикацията.

ВЧК-ОГПУ публикува и снимка на свален руски щурмови хеликоптер Ка-52 "Алигатор", както и кратко съобщение, което се споделя и в други руски телеграм канали, че украинската армия готви втора вълна атаки:

А картината на пожари след обстрели и летящи незнайно накъде изтребители показва за какво става въпрос: Горящи коли, кръжащи изтребители и паника: В Курска област на Русия е страшно (ВИДЕО)

На този фон губернаторът на Курска област Алексей Смирнов помоли да не се създава паника и да се търси помощ от местната администрация при нужда:

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес