Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

От лидер в Европа до дъното: Украйна видя как Русия унищожи над половината ѝ производство на ток

05 юни 2024, 17:14 часа •
Реклама

Систематичното разрушаване на енергийната система на Украйна от страна на Русия означава, че през зимата украинците може да останат без електричество през по-голямата част от деня. Това съобщи Financial Times на 5 юни, като се позова на украински служители, говорили при условие за анонимност.

Малко след публикуването на статията от Министерството на енергетиката на Украйна излязоха с позиция, в която разкритикуваха изданието. Според ведомството някои от изявленията в материала са "психологическа операция" в "интерес на Русия": Киев атакува Financial Times заради статия за съсипаната украинска енергетика.

Пораженията са толкова големи, че украинците трябва да се подготвят за „живот на студено и тъмно“, казва един от тях. Друг добавя, че Украйна трябва да се подготви за „ново нормално състояние“ на чести прекъсвания на електрозахранването.

Още: Токът е кът: Мерките в Украйна засега, за да има електричество

Русия съсипа украинската енергетика

През пролетта Русия засили атаките си срещу критичната енергийна инфраструктура на Украйна. Заради липсата на достатъчно противовъздушна отбрана украинците допуснаха някои от ключовите им централи да бъдат съсипани: Русия съсипа ТЕЦ-овете на най-големия частен оператор в Украйна: The Washington Post.

По време на масирана руска атака на 1 юни бяха ударени две водноелектрически и две топлоелектрически централи. Един от служителите, разговарял с FT, заяви, че ударът е засегнал не само съоръженията за производство на електроенергия, но и е повредил сериозно инфраструктурата, която е от решаващо значение за транспортирането на газ от подземните хранилища в Западна Украйна.

Снимка: Getty Images

Посланикът на ЕС в Украйна Катарина Матернова заяви на 2 юни, че Русия е унищожила 9,2 гигавата (GW) от украинското енергопроизводство. Преди пълномащабната инвазия Украйна е произвеждала около 55 гигавата електроенергия и е била сред лидерите в Европа.

Според украински официални лица капацитетът за производство на електроенергия в момента е спаднал под 20 GW поради бомбардировки или руска окупация, която изключва тези централи. Това означава, че руснаците са спрели повече от половината производство на електричество в нападнатата страна.

Още: Русия нанесе по-сериозни щети на енергийната мрежа на Украйна сега, отколкото през зимата на 2022-23 г.

Прекъсвания

Украйна започна да въвежда национални прекъсвания на електрозахранването в средата на май. На 13 май министърът на енергетиката предупреди, че украинците трябва да се „подготвят за трудна зима“, тъй като Украйна „вече е загубила около 8 гигавата мощности в системата“.„Ако това се беше случило във всяка друга страна, щеше да има пълно спиране на тока“, каза тогава той.

Олександър Литвиненко - секретар на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна - заяви пред Financial Times, че целта на Русия е да направи живота на украинските граждани "нетърпим".

Още: Одеса и Киев на тъмно: Липсата на ток застрашава отбранителната индустрия на Украйна (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес