Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

От чудо на природата в чудовище: Ще оцелее ли Санторини след туристите

28 юли 2024, 14:19 часа • 2400 прочитания

Въоръжени със селфи стикове и телефони, туристите заливат гръцкия остров Санторини отвсякъде – с лодки от гигантски круизни кораби, с автобуси, които криволичат по стръмните склонове, на магарета, които потропват по калдаръмените улици, разказва репортаж на Ройтерс от острова.

Сбъдната мечта

Някои пренебрегват следобедната жега, за да намерят добро място сред варосаните къщи и църквите със сини куполи, където чакат с часове, за да видят прочутия залез на острова. Когато слънцето се спуска, мнозина се присъединяват към тях, скупчвайки се по брега или по балкони с готови камери за снимки.

Още: Повишен риск от пожари в Гърция

„Това е моя мечта от гимназията насам“, казва 40-годишната американска туристка Мария Таварес.

За много от 20-те хиляди постоянни жители на Санторини обаче някога идиличният остров със старомодни села и девствени плажове е разрушен от масовия туризъм.

Снимка: iStock

Още: Гърция е признателна за помощта на българските пожарникари (СНИМКА)

Протести

На фона на протестите срещу прекомерния туризъм, които избухват в други ваканционни дестинации като Венеция и Барселона, Санторини е един от най-ярките примери за въздействието на тълпите посетители върху дадено място, предаде БТА.

Местните власти се присъединиха в призивите на други популярни туристически места за налагането на квота на посетителите.

Натоварване на инфрастуктурата

Още: Популярни гръцки острови планират да ограничат круизните кораби

Нарастващият брой чуждестранни туристи (около 3,4 млн. души са посетили острова през миналата година според кмета Никос Зорзос) натоварва остарялата инфраструктура и прави цените на жилищата недостъпни за местните жители.

Ограничения

Зорзос казва, че от години настоява пред властите да не позволяват нито едно ново легло на острова и е предложил ограничаване на посетителите от круизни кораби до 8000 на ден (от около 17 хиляди в момента). „В интерес на страната ни е да има граница“, казва той.

Дори собственици на заведения, които печелят от туризма, са обезпокоени. „Нашият стандарт на живот се влоши“, казва Йоргос Дамигос, собственик на хотел с 14 стаи, отворен от родителите му през 80-те години на миналия век. „Санторини е чудо на природата“, което е заплашено да се превърне в „чудовище“, допълва той.

Още: Земетресение разлюля остров Санторини

За някои на Санторини обаче повечето туристи са нещо добро. „Всичко е възможно, когато има планиране и инфраструктура“, казва Александрос Пелеканос от търговската камара на острова. „Искаме ли пари или не? Искаме ли да имаме работа и приходи или не? Не можеш да си стоиш на мира и на спокойствие и да правиш пари“, заявява той.

Туристите не изглежда да обръщат внимание, когато шумно преминават край знак с надпис: „Молим за уважение. Това е Вашата ваканция… но е нашият дом“.

Робърт Де Ниро отваря първия си хотел в Гърция

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес