Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

От 1 януари 2025 г. Хърватия връща задължителната военна служба: Ето колко ще се служи

16 август 2024, 13:18 часа • 1410 прочитания

От 1 януари 2025 г. Хърватия връща задължителната военна служба. Това заяви министърът на отбраната на страната Иван Анушич в ефира на RTL, цитиран от N1, като по този начин за първи път той назова официалната дата за възобновяването й.

Едновременно с това Анушич обяви за първи път и точния срок за служба - два месеца. 

"Повишихме заплатите на войниците, сержантите и офицерите, техните финансови права не само чрез личните им доходи, но също и чрез дневни надбавки и всичко, което им се полага", допълни министърът.

Още: Напрежение на Балканите: Хърватия санкционира видни политици от Черна гора

"Оборудваме и модернизираме въоръжените сили, организираме ги по начина, по който се очаква от нас и както сме се разбрали с нашите съюзници от НАТО и с ръководството на НАТО. Мисля, че ще имаме много по-добър имидж на въоръжените сили, отколкото преди", каза още Анушич.

"Вече имаме законодателство и практика, които ще помогнат за безболезненото възобновяване на задължителната военна служба, което ще изисква само адаптиране към новите изисквания и обстоятелства", отбелязват хърватските медии. Порталът Индекс припомня, че според по-рано публикуваната информация двата месеца служба за мъжете над 18 години ще включва основно пехотно обучение.

Още: Кибератака порази хърватското летище в Сплит

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес