Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Още ПВО за Украйна": НАТО се мобилизира с военна помощ, дава и "Пейтриът"

10 юли 2024, 06:35 часа • 2478 прочитания

САЩ и поне 9 други съюзници от НАТО се съгласиха да изпратят "десетки" ПВО системи през следващите месеци в Украйна. Поне 4 батареи „Пейтриът“ (Patriot) също ще бъдат предоставени на Киев, предаде БГНЕС. 

Още: Отговорът: Украинската ПВО унищожи 30 от 38 изстреляни от Русия ракети

Бърза военна помощ за Украйна

Според съобщение, публикувано от Белия дом, САЩ, Германия и Румъния "бързо" ще предоставят на Украйна допълнителни батареи „Пейтриът“. Нидерландия ще осигури компоненти за експлоатацията на още една такава батарея, съобщи „Киев Индипендънт“. Италия също така ще предостави допълнителна система за противовъздушна отбрана SAMP-T.

Военната помощ ще помогне за защита на украинските градове

"Тези пет стратегически системи за противовъздушна отбрана ще спомогнат за защитата на украинските градове, цивилни граждани и войници и ние координираме работата си в тясно сътрудничество с украинското правителство, за да могат тези системи да бъдат използвани бързо", се казва в съвместното изявление.

Още: Анализ: Европа се опитва да нареди пъзела със системите Patriot за Украйна

Още държави се включват с ПВО

Според споразумението през следващите месеци Канада, Норвегия, Испания и Обединеното кралство ще допринесат и за допълнителното предоставяне на "десетки" тактически ПВО системи на Украйна, включително NASAMS, HAWK, IRIS T-SLM, IRIS T-SLS и системите Gepard.

Откривайки срещата на върха на НАТО, президентът на САЩ Джо Байдън обяви предоставянето на ПВО системи.

Историческо дарение за Украйна

"Днес обявявам историческо дарение на оборудване за противовъздушна отбрана за Украйна. САЩ ще гарантират, че когато изнасяме критично важни прехващачи за противовъздушна отбрана, Украйна ще отиде на първа линия", каза президентът на САЩ.

Джо Байдън добави, че Украйна ще получи и "стотици" допълнителни прехващачи през следващата година.

Не бяха предоставени окончателни срокове за това колко бързо Киев може да очаква да получи ПВО системите. А журналисти посочиха, че гръмкото изявление на Байдън всъщност е шоу - защото 4 от 5-те ПВО системи вече бяха обявени и беше поет ангажимент за доставка, така че "нова" е само още 1 система "Пейтриът" от САЩ. Не е достатъчно, според украинския президент Володимир Зеленски.

Още: Дим и огън: "Сбогом" на 8 руски ПВО системи и комуникационен център в Крим (ВИДЕО)

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес