Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Още оръжия за Украйна, Русия прави Рамбо от Руската централна банка (ОБЗОР - ВИДЕО)

19 юли 2024, 10:11 часа • 5913 прочитания

Западната военна помощ не спира да идва в Украйна – този път Франция подготвя нов военен пакет, в който ще има 18 самоходни гаубици "Цезар" (Caesar) и 128 бронетранспортьора. Отделно, 2100 украински войници ще преминат през военно обучение във Франция, което ще започне през септември, 2024 година. 2100 войници е една бригада съгласно френската военна доктрина, а малка част от обучението ще е на танкове. Общо, според официално съобщение от март 2024 година, Франция е доставила на Украйна военно оборудване за 2,615 млрд. евро. Към това се добавят 1,2 милиарда евро, дарени на Европейския механизъм за подкрепа на мира (EFF), т.е. френска военна подкрепа за Украйна от над 3,8 млрд. евро между 24 февруари 2022 г. и 31 декември 2023 г. Завършен курс на военно обучение във Франция и Полша са преминали 10 000 украински войници, предаде Franceinfo.

Новината за новата френска военна помощ, както и за две двустранни споразумения в сферата на отбраната между Украйна и Чехия и Украйна (10-годишно сътрудничество, Чехия вече е дала 400 млн. евро военна помощ, а сега акцент е съвместното производство на боеприпаси, леко и тежко стрелково оръжие, дронове и системи за електронно заглушаване, както и обучение на 4000 украински войници) и Словения (10-годишно споразумение, с акцент за търсене на пари за производство на оръжие и 5 млн. евро за икономическо възстановяване на Украйна), дойде на фона на открития призив на украинския президент Володимир Зеленски към западните партньори да разрешат на Украйна да използва западно оръжие за поразяване на руски военни цели дълбоко в руския тил. Това е абсолютно необходимо условия Русия да загуби огромното си въздушно предимство и да се създадат предпоставки за бъдещо отстъпление на руската сухопътна армия в Украйна: Зеленски: Всички военни летища в тила на Русия трябва да бъдат унищожени (ВИДЕО)

Междувременно, "Росгвардия" предложи да бъде приет закон, който да дава право на ръководството на Руската централна банка да носи оръжия, включително пистолети, щурмови карабини, полуавтоматични и автоматични огнестрелни оръжия. Припомняме, че управител на Руската централна банка е жена – Елвира Набиулина. Основанието за предложението – да се подсили защитата на руските инфраструктурни обекти. Обосновката навява мисъл, че Набиулина ще трябва да охранява сградата на Руската централна банка, но в проектозаконът тя не е посочена изрично като ръководител, който ще носи оръжие. Проектозаконът задължава охранителите в учреждения на банката да носят автоматични оръжия, посочва в дневния си обзор ISW – американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната, като дава в библиографията на материала си препратки към публикации на руски военни блогъри, които недоволстват, че оръжия са необходими за фронта в Украйна.

От седалището на ООН в Ню Йорк, руският външен министър Сергей Лавров загатна, че Русия и Китай ще опитат да разширят т.нар. евразийска архитектура за сигурност с включването на нови държави, като Виетнам и арабските държави Бахрейн, ОАЕ, Оман, Катар, Саудитска Арабия, които досега не са показали изрично желание да са градители на този нов световен ред: Беларус влезе в ШОС: Путин гради "евразийска структура за сигурност"

Войната в Украйна: Развитие на бойните действия

Интензивността на боевете по целия фронт в Украйна остава много висока – 130 бойни сблъсъка за денонощието на 18 юли. Това обаче е по-малко на дневна база – онзи ден бяха 144, сочат данните от сводката на украинския генщаб. Най-горещо отново е в Покровското направление – 27 руски пехотни атаки, което представлява сходна на дневна база интензивност на боевете. Веднага след това е Торецкото направление – 20 руски пехотни атаки, като и за двете направления украинският щаб съобщава за интензивни руски бомбардировки с авиационни бомби (общо 101 авиационни бомби са хвърлили руснаците за изминалото денонощие по целия фронт). В Кураховското направление е имало 15 руски пехотни атаки (ВИДЕО 18+ какво се случва с руска атака там), 14 са били в Лиманското направление, 12 – в Харковска област, а в Купянското направление – 11. За Купянското направление популярният руски военен телеграм канал "Рибар", създаден от бившия говорител на руското военно министерство Михаил Звинчук, твърди в дневния си обзор, че руска бомбардировка отново е сринала мост над река Оскол по линията Купянск – Узлово, с което се затруднява украинската военна логистика. Геолокализирани видеокадри показват пораженията в жива сила и техника, които украинците нанасят на руските части в Купянското и Лиманското направление. В Краматорското направление (Часов Яр) отново е имало само 6 руски пехотни атаки.

Украинският военен експерт и о.з. полковник Константин Машовец, който е служил в украинския генщаб, анализира, че руското военно командване все още храни надежда за следното – руската армия да действа с еднаква интензивност и в Покровското, и в Торецкото направление, като успее да изтласка украинската армия на запад от река Вовча (Волча) и зад язовира при Карловка и същевременно да щурмува Торецк. Украинският анализатор отчита, че руското командване се стреми да обкържи Новоселовка Перша и така да попречи на евентуално гладко украинско отстъпление отвъд река Вовча – популярният украински телеграм канал Deep State отчита руски напредък към Новоселовка Перша, към село Прогрес (още по-на север, руснаците все още не са влезли там) и при Невски (най-южната точка на боеве в линията на Покровското направление, която обаче е на изток от Карловка и явно украинците успяват да създават големи проблеми на руската армия там, след като отново се говори за Невски, което е под руски контрол от няколко седмици). На северния фланг, откъм Евгениевка руснаците имат успехи (геолокализация на долното видео показва как украинците обстрелват руска позиция в централна Евгениевка) - само че засега руската армия не се справя добре на южния фланг, при Яснобродовка, констатира о.з. полковникът. С мисъл за Торецкото направление, Константин Машовец казва, че от Новоалександровка към Воздвиженка (към пътя Покровск – Константиновка) има усложения за руснаците, защото има опасност от украински флангови атаки в участъка между Новоалександровка и Архангелск. "Противникът пълзи напред и му е все по-трудно да го прави", заключва украинският военен експерт за Покровското направление. Машовец вече изрично посочи, че скоро на руснаците ще им се налага да избират кое направление да им е приоритетно – Покровск или Торецк: Бием се срещу фашизма, а той е при нас и ни заличава: Закъсва ли Путин за войници? (ОБЗОР – ВИДЕО)

За Краматорското направление и Часов Яр, Константин Машовец заявява следното: "Въпреки положените значителни усилия дотук, руснаците не успяха да създадат условия за захват на фланговете на отбранителната зона на Въоръжените сили на Украйна в Часов Яр". Украинският анализатор все пак признава, че руската армия е разширила зоната, от която опитва да пробие някой участък на канала "Северски Донец – Донбас" (има руски позиции в източната част на село Калиновка, което е на северния фланг на Часов Яр, а руският пропагандист и военен блогър Семьон Пегов набляга именно на Калиновка като място на руски натиск в дневния си обзор за 18 юли), но руски пробив през канала, който е естествена защитна преграда, така и още няма. Нещо повече – на южния фланг руската армия така и не успява да изтласка украинските сили на запад от жп линията при Клещеевка и Андреевка (7 – 10 километра югозападно от Бахмут), казва Машовец. Украинският о.з. полковник напомня, че "Северски Донец – Донбас" минава на само 3 места под земята при Часов Яр т.е. там има сухопътни участъци, по-подходящи за щурм (южно от Калиновка, южно от микрорайон "Нови", който е югоизточно предградие на Часов Яр (КАРТА) и южно от път Т-0504, източно от село Ступочки), като отчита, че най-вероятно руснаците ще опитват да направят пробив през първите 2 участъка или да заобиколят още по-на север, до района на жп гарата и северно от огнеупорния завод, за да заплашат с обкръжаване украинските части в "Нови" и микрорайон "Октомврийски" (на запад от Калиновка), което обаче значи още и още ресурси. "Като цяло, според мен, руското командване там вече се "досеща", че фронтално нападение на Часов Яр ще им струва приблизително "колкото Бахмут", смята Машовец: Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Що се отнася до останалите направления, няма украински или руски данни, които да показват някаква сериозна промяна на позиции - "Рибар" и Пегов обаче пак наблягат колко тежко е за руснаците в Харковска област, тъй като украинците не се отказвали от контраатаките и пращали нови подкрпления, за да изтласкат руската армия от сегашните ѝ позиции. В Суми руска щурмова група атакува при Ситно (5 километра южно от границата), но е била отблъсната.

Петро Андрюшченко, съветник на украинския кмет на Мариупол, предупреди, че руснаците трупат части и може да нападнат към Гуляйполе, с отправна точка Полохи (първо трябва да го превземат) и Розовка. В последно време украинският генщаб съобщава за боеве в района на Мала Токмачка, макар и само по 5-6 ограничени като мащаб руски пехотни атаки дневно. А украинската армия индиректно призна, че е ограничила позициите си в село Кринки, на източния бряг на река Днепър, защото самото населено място е почти изцяло разрушено от руските обстрели и няма много добри места за укрепени позиции. Според украинския разследващ сайт Slidstvo, украинската армия основно държи острови в река Днепър до Кринки и оттам провежда военни операции.

ОЩЕ: Модерната руска стръв за мир към Европа: В стил разделяй и владей (ОБЗОР – ВИДЕО)

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес