Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Още боеприпаси за Украйна по чешката инициатива: Прага обеща двойно за юли и август

22 юли 2024, 13:08 часа • 1658 прочитания

Благодарение на чешката инициатива за боеприпаси през юли и август в Украйна ще бъдат доставени още 100 000 снаряда. Това обяви чешкият министър на външните работи Ян Липавски днес, 22 юли, в Брюксел.

По думите му - досега към инициативата са се присъединили 18 държави, като 15 от тях вече са изпълнили обещанията си и са дали своя принос. Това означава, че има достатъчно средства, за да бъдат доставени 500 000 броя боеприпаси на Украйна до края на годината.

По-рано този месец чешкият президент Петр Павел посочи, че през юли и август страната му ще изпрати на Украйна 50 000 снаряда, а от септември до края на годината Киев ще получава по 80 000 до 100 000 боеприпаса месечно. От изказването на Липавски сега се разбира, че целта за двата оставащи летни месеца ще бъде изпълнена двойно.

През февруари Павел обяви, че Прага е намерила 500 000 броя 155-милиметрови снаряди и 300 000 броя 122-милиметрови снаряди извън Европа, които могат да бъдат закупени и изпратени на Украйна, след като бъдат отпуснати необходимите средства.

Снимка: Getty Images

Още: Голяма новина от Чехия за Украйна - до края на 2024 г. идват много боеприпаси

Прага иска инициативата да продължи и през 2025 г.

„През юли и август ще изпратим общо още 100 000 броя боеприпаси. Сега търсим пари за закупуване на още снаряди, за да може инициативата да продължи и през 2025 г.“, каза Липавски пред репортери, цитиран от местната медия Blesk.cz.

През юни в Украйна пристигна първата пратка от 50 000 броя боеприпаси. Чехия си сътрудничи по инициативата основно с Нидерландия и Дания.

„Само Чешката република е допринесла за доставките с почти 866 млн. крони (около 34,3 млн. евро)“, заяви министър-председателят Петр Фиала в края на юни.

Още: Чехия и Украйна започват съвместно производство на автомати и боеприпаси

Русия има за цел да подкопае инициативата

Част от информацията за инициативата е секретна - особено детайлите за държавите, от които са закупени боеприпасите.

„Всеизвестен факт е, че Русия се опитва да подкопае нашата инициатива, опитва се да ни надплати, затова не искаме да казваме откъде получаваме боеприпасите“, заяви ръководителят на чешката дипломация днес. В този контекст той припомни и други руски действия и хибридни атаки от последните седмици, но и години, например експлозията във Врбетице: Взривове и отравяния в България и Европа: Семейство руски нелегални шпиони е координирало всичко.

„Стотици руски агенти се движат из Шенгенското пространство, това е ясна заплаха за сигурността“, каза Липавски. Именно поради тази причина Прага от няколко месеца настоява ЕС да ограничи движението на руски дипломати в Шенген. Съгласно предложението руските дипломати ще получават визи и разрешения за пребиваване, които ще им позволяват да се движат само в рамките на приемащата държава, а не в цялото Шенгенско пространство. Някои страни - например Германия, Унгария или Италия - имат проблем с тази мярка, като те особено се опасяват от реципрочни стъпки от страна на Москва.

Още: Чехия забранява влизането на руснаци без биометрични паспорти

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес