Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Организаторът на убийството на Политковская е пуснат от затвора предсрочно и воюва срещу Украйна

14 ноември 2023, 11:02 часа

Руснакът Сергей Хаджикурбанов, който трябваше да излежи присъда от 20 години затвор за организиране на убийството на опозиционната журналистка Анна Политковская, е освободен предсрочно (реално е трябвало да бъде освободен чак през 2034 г.) и от една година воюва срещу Украйна. Това пише руският телеграм канал Baza, позовавайки се на източник, пожелал анонимност. Инфомацията е потвърдена от адвокат Алексей Михалчик пред РБК, който уточнява, че Хаджикурбанов е бил помилван.

Реклама

Хаджикурбанов е бил освободен от наказателната колония в края на 2022 г. и изпратен да се бие на фронта в Украйна заедно с други затворници. Шест месеца по-късно той получил правото да се освободи, но избрал да продължи договора си и останал да се бие. 

По време на войната в Украйна Хаджикурбанов буквално е направил кариера - започнал като командир на разузнавателна част като "прониквал в тила и изпълнявал специфични задачи“, а след това станал командир на батальон. Заради „способностите“ му го наричали "Рамбо".

Още: Жест на добра воля: Руснаците откачиха заради Днепър (ВИДЕО)

Припомняме, че Анна Политковская беше убита на 7 октомври 2006 г. в Москва в асансьора на дома си с три изстрела в главата. В деня на смъртта си тя се готвеше да представи материал за изтезанията, практикувани от чеченските власти, на вестник "Новая газета". Две години издирваха нейните убийци, след което през 2008 г. на подсъдимата скамейка се изправиха Ибрагим и Джабраил Махмудови, а през 2009 г. и Хаджикурбанов - дотогава той е работел в отдела за борба с организираната престъпност в Москва. 

Нов взрив в Подмосковието: Изглежда, заводът за "Искандер" и "Кинжал" пак е ударен (ВИДЕО)

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес