Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Орбан обеща да предложи България за Шенген по време на унгарското европредседателство (ВИДЕО)

09 октомври 2024, 14:00 часа • 585 прочитания

Един от ключовите приоритети на Виктор Орбан по време на унгарското председателство на Съвета на ЕС (юли-декември 2024 г.) е присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство. Това се разбра от речта му пред Европейския парламент.

Още: "Продадохте страната на Путин": Унгарски опозиционер прекъсна речта на Орбан (ВИДЕО).

Унгарският премиер обяви, че ще направи предложение България и Румъния да станат пълноправни членове на Шенген "към края на годината".

Страната ни бе приета частично в Шенген по времето на кабинета "Денков - Габриел" - по въздух и море, но сухопътните граници с останалите страни членки остават затворени до вземането на окончателно решение. Австрия все още е против, но процесът вече е започнал.

Преди дни еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон призова за отпадане на сухопътните граници за България и Румъния в Шенген до края на годината.

Още: До края на годината решават за влизането ни в Шенген и по суша

Виктор Орбан за миграцията

Орбан използва обръщението си, за да настоява за по-строг граничен контрол и по-строги миграционни политики в целия ЕС. Той се застъпи за създаването на горещи точки извън блока, в които да се обработват молбите за убежище, и призова за редовна „шенгенска среща на върха“, на която да се обсъжда граничният контрол.

"Европейският съюз трябва да се промени и бих искал да ви убедя в това днес", заяви премиерът на Унгария. Орбан каза, че сега е "най-сериозният период" в историята на ЕС, с войната в Украйна на прага му - ескалиращия конфликт в Близкия изток и "миграционната криза", която според него може да доведе до "разпадане" на Шенгенската система. "Нашият съюз трябва да се промени и председателството (ни) иска да бъде катализатор на тази промяна", каза той, цитиран от AFP.

Унгарският премиер повтори искането на страната си за изключване от миграционната политика на ЕС - подход, който сега обмисля и нидерландското правителство. „Идеята за обща миграционна политика е приемлива, но моля, нека държавите, които не могат да следват основното течение, да имат право на изключване. В противен случай ще унищожим Европейския съюз", твърди той.

Снимка: Europarl.europa.eu

Орбан и преди е заплашвал да изпрати бежанци в Брюксел в отговор на глобата, наложена от Съда на Европейския съюз за нарушаване на европейското законодателство относно убежището. „Ще спазваме европейското законодателство и разпоредби. Но ако някой, на когото е предоставено убежище в Унгария, иска да отиде в Брюксел, ние с удоволствие ще му помогнем“: Орбан заплашва да праща мигранти директно към Брюксел заради тежки санкции на ЕС.

Нидерландският евродепутат Тинеке Стрик, докладчик на Европейския парламент за Унгария, обаче обвини Орбан, че подкопава общата система за убежище на ЕС. В интервю за Euronews тя заяви: „Той използва реториката, за да засили позицията си и да изнудва ЕС за повече финансиране. Не изпълнява задълженията си в областта на убежището, а търсещите убежище се отдръпват по границите на Унгария".

Още: Милиардни загуби: Какви са щетите за България от липсата на сухопътен Шенген? (СНИМКИ)

Още от Орбан за ЕС и Украйна

Орбан изтъкна и други цели, като разширяването на ЕС, подобряването на конкурентоспособността на бизнеса, селскостопанската политика и справянето с демографските предизвикателства пред Европа.

Откакто Унгария пое председателството на ЕС през юли, нейните дипломати са подложени на критики, като няколко срещи бяха бойкотирани от министрите на ЕС заради срещата на Орбан с диктатора Владимир Путин в Москва.

По време на речта си ден по-рано Орбан заяви, че „Украйна не може да спечели на бойното поле“, и добави, че в интерес на Европейския съюз е да установи по-добра комуникация с Русия, за да договори прекратяване на огъня. Той заяви, че е необходим натиск от страна на Глобалния юг, за да се постигне мир. Същевременно каза, че макар отделни държави от ЕС да могат да продължат да подкрепят Украйна военно, това трябвало да става само на национално ниво.

Макар да признава различията в мненията си за войната с повечето държави членки на ЕС, Орбан настоява, че мнозинството европейци „искат мир“, докато лидерите на блока били "за" продължаване на конфликта, по думите му.

Сблъсък с Фон дер Лайен

Междувременно около 21 млрд. евро от фондовете на ЕС, отпуснати на Унгария, остават замразени поради опасения относно върховенството на закона, а процедурата по член 7, задействана от Европейския парламент, която може да лиши Унгария от правото ѝ на глас в Съвета на ЕС, все още е в ход.

Орбан обаче отхвърли опасенията, като определи процедурата по член 7 като „чиста пропаганда“. Той изрази увереност, че ще управлява председателството гладко, както през 2011 г. „Моят аргумент към другите лидери на ЕС е: Ако веднъж сте ми се доверили, доверете ми се и втори път“, каза той, цитиран от Euronews.

В залата в Страсбург на 9 октомври председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен влезе в директен словесен сблъсък с Орбан и заяви: "Няма извинения – който иска да е в Европа, трябва да има европейска солидарност".

Още: Унгария блокира 35 млрд. евро заем от ЕС за Украйна - не ѝ хареса правило за руските санкции

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес