Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Орбан и Бабиш правят нов политически съюз на крайнодесните в ЕП

30 юни 2024, 18:50 часа

Крайнодясната Австрийска партия на свободата (АПС), партията ФИДЕС на унгарския министър-председател Виктор Орбан и популисткото чешко движение „Действие на недоволните граждани“ (АНО) на Андрей Бабиш сформират ново политическо обединение и канят и други да се присъединят към него, съобщава председателят на АПС Херберт Кикъл, цитиран от Reuters.

Реклама

Още: 20 000 искат Унгария да не председателства ЕС: "Путин бомбардира Украйна, а Орбан му стисна ръката"

В съобщение до медиите на Кикъл, разпространено от името на тримата лидери, австрийският политик изразява мнение, че още в следващите дни към новата коалиция ще се присъединят още много европейски формации. За да се създаде нова група в Европейския парламент, се изисква тя да е съставена от партии от поне една четвърт от 27-те държави членове на ЕС, показва справка в сайта на Европарламента, предава БТА. Новият алианс, представен като „Патриоти за Европа“, ще се нуждае от подкрепата на партии от още четири държави, за да бъде признат като група в парламента на ЕС.

Орбан, Бабиш и Кикъл подписаха „патриотичен манифест“, в който обещават „мир, сигурност и развитие“ вместо „войната, миграцията и стагнацията“, донесени от „брюкселския елит“, според Орбан. На 1 юли Унгария поема ротационното шестмесечно председателство на ЕС. В момента крайнодесните и националистически формации в ЕП станаха 4. В миналия ЕП бяха две, предава „Сега“.

Още: Пари от Путин за Украйна: ЕС ще финтира Орбан, обяви два транша

Виктория Кунева
Виктория Кунева Отговорен редактор
Новините днес