Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Операция "Последен удар": Шансът за украинска победа

01 август 2024, 07:30 часа • 5020 прочитания

Американците не са готови да признаят поражение в Украйна, пише хърватското издание Advance. Вашингтон се съгласява да поеме риск като даде на Киев още един шанс.

Без значение кой ще спечели американските президентски избори, един въпрос ще остане същият: какво да правим с Украйна? Който и да дойде в Белия дом, ще трябва да се изправи пред всичко, което администрацията на Джо Байдън сътвори по този въпрос. Просто е невъзможно да се приеме подхода на Байдън и да се продължи в същия дух. Байдън превърна Украйна в друга типична американска "вечна война", въпреки че този път американските войници не са пряко замесени. Но Съединените щати са максимално ангажирани по всички други начини, предимно чрез изпращане на пари и оръжия.Още: The New York Times преувеличава руски военен успех в две украински села: Оценка от анализатори от САЩ

Критиките, че подобен подход ще да доведе до украинска победа и постигане на геополитическите цели, които САЩ са набелязали по отношение на Русия, не спират и растат. Вероятно дори самият Байдън, ако беше останал в президентската надпревара и по някакво чудо беше преизбран за втори мандат, щеше коренно да промени нещо.

Целите

Има различни теории какво всъщност искат да постигнат САЩ с войната в Украйна. Може би украинската победа изобщо не е крайната цел. Може би основното е да се отслаби максимално Русия.

Доналд Тръмп помпозно обяви, че ще спре войната в Украйна "за 24 часа", но то е почти невъзможно. Това е типично политическо изявление за кампанията на Тръмп. Той може да иска да спре тази война по-рано, отколкото биха искали демократите, но не е в негов интерес Русия да излезе от нея като победител, дори ако той планира да нормализира отношенията с Русия само, за да се съсредоточи върху борбата с Китай. Още: Бивш съветник на Тръмп: Той няма представа как да сложи край на войната в Украйна

Тръмп спомена няколко пъти, че иска да сложи край на войната в Украйна възможно най-бързо, като "демонстрира американска сила". Какво означава това? Мнозина вече се опитаха да разтълкуват изявленията му, но в случая това може да означава буквално всичко. Американската "сила" може да бъде приложена както към Киев, така и към Москва, за да принуди и двете страни да седнат на масата за преговори (поне на теория). Все пак каква роля е отредена на Украйна? Киев няма нищо на масата за преговори без нещо, което да принуди руснаците доброволно да напуснат териториите, които Русия е окупирала. Това би означавало поражение на Русия. Още: Взривени танкове, избити войници: Кървавата цена за руските успехи в Украйна (ОБЗОР - ВИДЕО)

Плановете на бъдещия президент на САЩ

Плановете на Тръмп изглеждат все още твърде абстрактни. Ситуацията около него ще стане по-ясна, когато той наистина дойде на власт и видим с какви хора се е обградил. Ако около него отново се върне "Вашингтонското блато", тогава всички предизборни речи може би просто трябва да бъдат забравени.

Да предположим, че Камала Харис дойде на власт, тоест във Вашингтон остане демократичната администрация. Какво ще прави тя с Украйна? Със сигурност трудно ще може да продължи стратегията на Байдън. Това, което направи администрацията на Байдън, вече не може да бъде направено. Причината са както американските пари, така и украинските загуби, които не се конвертират в териториални победи. Тоест, ако победят демократите, ще възникне въпросът за промени, вероятно радикални. Едно нещо, от което демократите няма да се откажат, е идеята, че тази война все още може да завърши с поражение на Русия.

Как да се постигне това? В такава ситуация всъщност остава само един генерален опит, след който Вашингтон ще трябва да признае, че идеите са секнали. За какво говорим? Относно плана, който Киев огласява отдавна - Украйна получава максимална военна подкрепа от Запада и да бъдат премахнати всички забрани за украински удари по територията на Руската федерация. Още: Киев се справи с най-мощната руска атака с дронове за 2024 година

Всъщност това би означавало, че Украйна получава зелена светлина да удари Русия с всички налични средства: самолети, артилерия, ракети с различен обсег... Сега се знае, че Украйна все още е ограничена. Това беше условието на администрацията на Джо Байдън: ще получите оръжия, но можете да ги използвате само в Украйна. Имаше и изключения например за атаките срещу Крим (Запада счита Крим за част от Украйна). Джо Байдън също се съгласи на ограничени удари срещу Русия на нейна територия близо до Харков, за да спре руската офанзива там.

Но всичко останало е забранено. Украйна няма право да използва американски ракети за удари по руска територия. И ако беше така, щяха ли украинските удари да доведат до обрат и поражение за Русия? Има ли някаква военна логика в това или Киев просто иска да опита всичко, което още не е опитал? Малко вероятно е Украйна изведнъж, след премахването на ограниченията, да може да изтощи много руската армия. Разбира се, това обаче може да нанесе силен психологически удар (бел. ред. - украинската армия съумя да накара руската да се изтегли от град Херсон след систематични удари в тила на руснаците, които нарушиха непоправимо логистиката за руските войници в града и ги поставиха пред ситуацията да останат без необходими припаси, включително боеприпаси и храна).

Тази идея в момента се обмисля. Планът е да се даде на Украйна последен шанс: дай ѝ каквото иска, позволи ѝ каквото иска и виж докъде ще стигне.

Запада изхожда от предпоставката, че руските заплахи за ескалация са празни. Съединените щати стигнаха до извода, че Русия няма да атакува НАТО и това най-вероятно е вярно. Но също така си струва да припомним, че много хора считаха, че Русия няма да атакува и Украйна, включително Зеленски, който няколко седмици преди началото на руската инвазия остро критикува западните медии, тъй като постоянните споменавания за възможна война започнали да влияят негативно на украинската икономика. Още: Die Welt: Преговори за мир - защо Украйна почна да говори за тях?

Операция "Последен удар"

Има три варианта за започване на операция, която може да се нарече "Последен удар". Възможно е тази операция в крайна сметка да падне върху плещите на Тръмп. Ако опитът за убийството му е направен по причините, както се спекулира усилено за покушението срещу словашкия премиер Роберт Фицо, тоест поради желанието да се сложи край на войната в Украйна, тогава е много вероятно потенциалната нова администрация на Доналд Тръмп отново да включва представители на "дълбоката държава", на които Тръмп не може да устои, пише в анализ на хърватското издание Advance.

Ако Харис или някой друг от Демократическата партия спечели изборите (тя почти сигурно ще бъде кандидатът, но нека изчакаме Националната конференция на Демократическата партия, насрочена за средата на август), тогава тази операция е почти гарантирана. Това е единственото нещо, което имат в арсенала си от планове. Не можем обаче да изключим възможността този последен опит да бъде предприет от самия Джо Байдън.

Целта е осигуряване на Украйна с по-силна преговорна позиция, тоест гарантиране, че нейните сили ще прогонят руските войски от обширните окупирани територии. Такъв грандиозен план беше кроен и миналата година, но тогава украинската контраофанзива се провали. Поддръжниците на последния опит твърдят, че досега ръцете на Украйна са били вързани и сега тя трябва да се втурне срещу руснаците без никакви пречки. Това ще се случи, явно сравнително скоро, докато все още е възможно, и в зависимост от резултата, ще се стигне до края. Предвид всички предишни опити, някак си е трудно да се повярва, че всичко ще завърши добре за украинците. Още: САЩ дават нови оръжия за Украйна и помощ за F-16

Превод: Ганчо Каменарски

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес