Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Огън и щети: Атака срещу руска рафинерия и петролна база, руски дронове и ракети в Украйна (ВИДЕО)

20 юни 2024, 06:49 часа

Среднощната въздушна война между Украйна и Русия няма край – поредната серия стана факт и тази нощ. Атака с дронове на руска територия и мащабна въздушна тревога с предупреждения за дронове и ракети в Украйна – това накратко представляваше тази нощ, особено в късните и много ранни часове на 20 юни.

Реклама

Поредни руски петролни мощности горят

Около 3:30 часа през нощта стана ясно, че има атака с дронове в Енем, република Адигея. Градът е малък – 20 000 души население, намира се в Тахтамукайски район. В Енем се намира петролната база "Югнефтпродукт", която е на "Лукойл". А на 8 километра от града е Афипската петролна рафинерия – тя е част от групата на Сафмар, която е създадена през 1963 година, а през 2022 година е преработила 7,017 млн. тона петрол.

Видеокадри от мястото на събитието показват, че явно атаката има успех – но официално местните руски власти мълчат. Съобщение има само в официалния канал в Телеграм на губернатора на Краснодарския край Вениямин Кондратиев. Той обяснява как има "напълно унищожени частни къщи" и загинал човек в Славянски район, но не споменава нищо за Афипската петролна рафинерия. Оперативният щаб на Краснодарски край отрича, че е имало пожар в Афипската петролна рафинерия, предаде ASTRA. Руското военно министерство съобщава за 6 свалени дрона в Адигея и още 3 над Краснодарски край: Украйна е поразила 3 петролни склада в Русия за една нощ: Независим руски източник (ВИДЕО)

Въздушна тревога в Украйна

Точно 1 минута след 6:00 украинските ВВС обявиха край на продължила почти цяла нощ въздушна атака. Преди това имаше предупреждение за опасност от ракети в Днепропетровска, Запорожка и Донецка област, а половин час по-късно след обявения край дойде ново предупреждение - за опасност от атака с балистични ракети в Харковска и Донецка област.

Още: Къде са ни новите Су-34? Украинските дронове ни съсипват: Руски вой и оплаквания

Към 22:30 часа на 19 юни украинските ВВС предупредиха, че Русия е вдигнала във въздуха 4 стратегически бомбардировача Ту-95МС, с които обикновено се изстрелват крилати ракети Х-101/Х-555. След това обаче предупрежденията са за изстреляни дронове клас "Шахед", отново предимно в Южна Украйна – чак малко преди 2:00 часа тази нощ имаше изрично предупреждение за опасност от изстрелване на ракети от Ту-95МС, а в 3:37 е първото изрично предупреждение за изстрелване на ракети към Днипро (Днепропетровск) и Запорожие.

В официалния канал в Телеграм на ръководителя на военновременната администрация на Днепропетровск Серхий Лисяк няма дори предупреждения да се отива в бомбоубежищата. Но в официалните профили на "Укренерго" в социалните мрежи има съобщение, че са атакувани обекти на критичната енергийна инфраструктура на Украйна - в Днепропетровска, Донецка, Киевска област, както и Виница. Уточнението е, че атаката е извършена с дронове.

Мащабът на атаката

Малко след 7:20 часа украинските ВВС обобщиха мащаба на среднощната руска атака. Руската федерация е изстреляла 9 ракети (4 крилати ракети Х-101/Х-555, 3 балистични ракети "Искандер-М", 2 управлявани авиационни ракети Х-59) от различни видове и 27 дрона клас "Шахед".

Свалени са всички дронове, всичките крилати ракети Х-101/Х-555, както и 1 ракета Х-59.

Още: Над 24 часа Русия не може да угаси петролен пожар след украинска атака (ВИДЕО)

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес