Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Огромен брой военни жертви в Украйна от февруари 2022: WSJ ги изчисли

17 септември 2024, 12:50 часа • 2316 прочитания

Броят на убитите руснаци и украинци по време на войната в Украйна, подпалена от диктатора Владимир Путин през февруари 2022 г., е надхвърлил 1 милион души.

Американското издание The Wall Street Journal цитира източници, запознати с оценката на загубите на украинската страна, както и разузнавателните служби на западните държави, според които броят на убитите и ранените руснаци и украинци във войната вече е достигнал един милион.

Какви са загубите на Украйна и на Русия поотделно?

Според вестника загубите на украинската армия вероятно достигат до 480 000 души, от които 80 000 загинали и 400 000 ранени.

Още: Числото руски войници, които трябва да умрат, за да се огъне Путин: Украинска оценка

Според западните разузнавателни служби Русия е загубила 600 000 войници в резултат на пълномащабното нахлуване - 200 000 загинали и 400 000 ранени.

Снимка: Министерство на отбраната на Русия, Telegram

По класификацията на НАТО "военни жертви" са убити войници, изчезнали, пленени или толкова тежко ранени, че не могат да се върнат за сражения на фронта.

WSJ подчертава, че това е само приблизителна оценка и западните разузнавателни служби разполагат с различни данни за Русия.

Според последните данни от Генералния щаб на украинската армия от 17 септември - Москва е загубила 635 880 свои военни от началото на инвазията.

От WSJ не са представили изчисления колко са цивилните жертви - за над две години и половина война Русия стотици пъти обстрелваше и продължава да атакува граждански обекти в Украйна.

Още: Числа от британски генерал: На Путин ще му трябват години и милиони жертви за голямата цел в Украйна

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес