Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Официално: САЩ дават на Киев танкови снаряди с обеднен уран (ВИДЕО)

06 септември 2023, 22:34 часа • 6373 прочитания

Нов пакет помощ на стойност 1 млрд. долара от САЩ за Украйна обяви американският държавен секретар Антъни Блинкен по време на посещението си в нападнатата от режима на издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин страна.

665 млн. долара от тази помощ са за военни цели. Но отделно Пентагона обяви военна помощ за Украйна от 175 млн. долара, в който има предвидени 120-милиметрови танкови снаряди от обеднен уран за американските танкове "Ейбрамс", които се очакват този месец в Украйна: Първите танкове "Ейбрамс" идват в Украйна скоро

Освен това - в пакета има допълнителни боеприпаси за HIMARS, както и 155-милиметрови и 105-милиметрови снаряди плюс 81-милиметрови боеприпаси за минохвъргачки. Снарядите с обеднен уран обаче не се харесаха на ООН - зам.-говорителят на генералния секретар на ООН Фарах Хан го заяви и изложи позиция против използването им, а от Вашингтон отвърнаха, че тези снаряди не представляват радиоактивна опасност:

ОЩЕ: Снаряди с обеднен уран за Украйна - митове и факти

Интересен факт е, че Блинкен обяви пакета, докато вечеряше с украински държавни лица в "Макдоналдс":

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес