Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Официално: Марк Рюте е новият генерален секретар на НАТО

26 юни 2024, 11:47 часа

Марк Рюте официално е следващият генерален секретар на НАТО.

Реклама

Посланиците на всички 32 държави членки дадоха зелена светлина на кандидатурата на нидерланския премиер.

Поема поста в ключов момент

Рюте ще поеме поста от настоящия генерален секретар Йенс Столтенберг, след като мандатът му изтече на 1 октомври.

Миналата седмица 57-годишният Рюте спечели надпреварата за лидер на военния алианс, след като единственият претендент - румънският президент Клаус Йоханис, се отказа.

Опитният нидерландски лидер, който скоро ще напусне премиерския пост в страната след почти 14 години начело, ще поеме ръководството на НАТО в ключов момент. Рюте ще трябва да се бори с тежките последици от войната на Русия в Украйна и с потенциалното завръщане на Доналд Тръмп на президентския пост в САЩ след изборите през ноември.

Рюте е отявлен критик на диктатора Владимир Путин и е твърд поддръжник на Украйна във войната.

Още: Унгария даде зелена светлина за Марк Рюте за генерален секретар на НАТО

Какво казаха Рюте и Столтенберг?

"За мен е огромна чест да бъда назначен за генерален секретар на НАТО. Алиансът е и ще остане крайъгълен камък на нашата колективна сигурност", заяви Рюте. "Ръководенето на тази организация е отговорност, която не приемам лековато. Благодарен съм на всички съюзници, че ми гласуваха доверие", добави той.

Рюте започна предизборната си кампания през ноември миналата година и се сблъска с критиките на някои от членовете на НАТО по Източния фланг, включително за това, че подкрепяше руския проект за газопровод "Северен поток 2" и че не успя да приведе нидерландските разходи за отбрана в съответствие със стандартите на НАТО.

Още: Рюте към Главчев: Ще съдействаме пред Австрия за пълноправното ви членство в Шенген

По време на 14-годишното му премиерство Нидерландия не успя да изпълни целта на НАТО за разходи за отбрана от 2% от БВП, въпреки че се очаква да го направи тази година.

Напускащият генерален секретар на НАТО Йенс Столтенберг похвали Рюте като "истински евроатлантик, силен лидер и човек, който постига консенсуси". "Пожелавам му успех, докато продължаваме да укрепваме НАТО. Знам, че оставям НАТО в добри ръце", каза той.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че "лидерството и опитът на Рюте ще бъдат от решаващо значение за Алианса в тези трудни времена".

Британският министър-председател Риши Сунак каза, че е убеден, че Рюте ще продължи "изключителната работа на Столтенберг за запазване на НАТО силен и единен.

Още: "Заради Байдън има война в Украйна": Спорен милиардер даде трибуна за лъжите на Тръмп (ВИДЕО)

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес