Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Официално: Европейският съюз отпуска над 10 млрд. евро за Унгария

13 декември 2023, 18:40 часа • 8273 прочитания

Европейската комисия обяви, че отпуска 10,2 млрд. евро от кохезионните фондове за Унгария. Новината идва в навечерието на европейската среща на върха, която министър-председателят Виктор Орбан заплаши да провали, предаде АФП.

През декември 2022 г. Комисията замрази 21,7 млрд. евро от фондовете на ЕС, предназначени за Унгария, заради предполагаеми нарушения на принципите на правовата държава в Будапеща. В съобщение за медиите Комисията обясни, че реформите, въведени от Унгария за подобряване на независимостта на съдебната ѝ система, са достатъчни, за да ѝ осигурят достъп до 10,2 млрд. евро.

Преди дни Унгария обяви, че е готова да вдигне ветото, наложено върху предложението на ЕС за финансиране на Украйна в размер на 50 млрд. евро за четири години, ако ЕС размрази предвидените за Унгария средства в европейските фондове.

По-рано днес стана ясно, че Унгария е готова да оттегли ветото си върху 50-те милиарда евро от ЕС за Украйна в замяна на други милиарди евро от еврофондовете на Будапеща, които блокът блокира заради проблемите с демокрацията в унгарската страна.

Новината съобщи Bloomberg, цитирайки думите на главния политически съветник на Виктор Орбан - Балаш Орбан (двамата нямат роднинска връзка - бел. ред.). Унгария иска около 30 млрд. евро от ЕС.

Европейската комисия вече откри пътя за изплащане на 900 млн. евро от замразените средства на Унгария с цел да преодолее ветото на премиера Виктор Орбан върху помощта на ЕС за Киев. 50-те милиарда от ЕС за Украйна са планирани за 4 години в специален фонд към многогодишната финансова рамка - т.е. бюджета на блока.

Още: Под натиска на Орбан: ЕС отблокира замразени пари, за да махне ветото му за Украйна

Какво искат унгарците?

"Финансирането на Унгария от ЕС и финансирането на Украйна са два отделни въпроса", заяви Балаш Орбан в интервю за Bloomberg във вторник, 12 декември. "Но ако ЕС настоява финансирането на Украйна да дойде от променения бюджет на ЕС, тогава двата въпроса стават свързани".

Още: Унгария прие закон за "защита на националния суверенитет"

Той също така заяви, че Унгария продължава да се противопоставя на пълния четиригодишен план за помощ и би предпочела ЕС да предложи финансиране на Киев за една година без изменения в бюджета. Будапеща също така би "обмислила да допринесе" за пакета, каза политическият съветник на премиера Орбан.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес