Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Официално: 2023-а е най-топлата година в историята на Земята

09 януари 2024, 15:54 часа • 2055 прочитания

2023-а официално е най-топлата година на Земята, откакто се осъществяват температурни измервания, съобщи Европейският център за наблюдение на климата "Коперник". Центърът също така отчита, че глобалното затопляне е изключително близо до ключовата граница от 1 градус и половина по Целзий над температурите в края на 19 век.

Още: Толкова горещо не е било от поне 125 000 години

На ръба

Тази граница е препоръчителното ограничение на глобалното затопляне, договорено в Парижкото споразумение от 2015 година. Климатолозите предупреждават, че надвишаването на тази граница означава както горещини и засушавания, така и по-висок брой на екстремните и непредвидени метеорологични явления.

Още: ООН: Парниковите газове достигнаха рекордно високи стойности през 2022 г.

"Това беше и първата година, в която всички дни са били с 1 градус по-топли от прединдустриалните време", заяви Саманта Бърджис от центъра "Коперник" и допълни, че температурите през 2023 вероятно надвишават тези през най-топлите периоди в последните 100 хиляди години.

Екстремни явления

Градус и половина над прединдустриалните времена е препоръчителното ограничение на глобалното затопляне, договорено в знаковото Парижко споразумение от 2015 година. Климатолозите предупреждават, че надвишаването на тази граница означава както горещини и засушавания, така и по-висок брой на екстремните и непредвидени метеорологични явления.

Още: Шест основни опасности пред човечеството

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес