Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Оценка на британското разузнаване подсказва, че руската армия е разбрала колко е жалка на фронта в Украйна

28 октомври 2022, 13:21 часа • 19164 прочитания

В последните 6 седмици има явно преориентиране на руската армия в Украйна към изповядване на защитна тактика и заемане на защитни позиции. Това пише британското разузнаване в кратката си дневна сводка за развитието на войната в Украйна.

Според британската специализирана оценка, промяната на нагласата при руснаците идва от факта, че военното им командване е осъзнало, че не може да подходи по друг начин предвид липсата на обучение и опит при много от идващите нови мобилизирани, а и при много от вече воюващите на фронта в Украйна в подкрепа на руските цели. Британците смятат и, че дори руските сили да стабилизират защитата на фронтовите линии, оперативно те ще бъдат уязвими, докато нямат достатъчно военни части, които да притежават умения и опит, така че да са значима сила за офанзивни операции.

Британското разузнаване посочва, че руснаците са започнали да попълват с новомобилизирани хора частите си в Херсонска област, по брега на Днепър, като там има проблем с числеността. По показания на руски офицери, там е имало самостоятелни роти от по само 6-8 души, а за да е боеспособна една рота трябва да има 100-тина войници в нея.

В подкрепа на британската оценка поредни примери изплуват през социалните мрежи. Например - видео с пленени руски войници, които са далеч от пример за военна мощ. А профила "@GirkinGirkin" в Twitter, който е именуван на името на бившия военен министър на ДНР и основен обвиняем за свалянето на полет MH17 Игор Гиркин, цитира новина, според която военнослужещ в Архангелска област е ударил с камион "Камаз" колона с наборници и е убил 2-ма от тях.

ОЩЕ: Путин пак ясно показа, че иска Украйна да му играе по свирката

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес