Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Объркване: САЩ не дават да се стреля по важни руски летища? Нова гореща точка на фронта (ВИДЕО)

22 юни 2024, 10:39 часа
Реклама

Новата политика на САЩ, която позволява на Украйна да обстрелва руска територия с определени американски оръжия, е довела до намаляване на някои руски атаки, но все още ограничава обхвата дотолкова, че не позволява на Украйна да поразява ключови летища. Това заявиха двама украински представители пред The Washington Post.

Реклама

Тези летища се използват от руските самолети, които хвърлят смъртоносни бомби, нанасящи най-големи щети на военните позиции и цивилното население.

Още: Украйна порази руско ПВО подразделение край Ейск: Независим руски източник

На този фон се появи видео с още една бомба FAB-3000, хвърлена от руснаците по цивилен обект в Украйна. Тя почти пропуска целта - училище "Слобожанска" в град Липци, Харковска област, но все пак се вижда как нанася щети. Русия все по-често използва тези тежки управляеми бомби, като вече се разпространиха видеокадри и от друг случай - припомнете си тук.

Украинските служители заявиха пред WP, че Съединените щати са ограничили Украйна да стреля на по-малко от 100 км от границата. Представители на САЩ са отказали да уточнят ограничението, но са казали, че твърдението на украинците за по-малко от 100 километра е невярно.

Още: Тревога заради "Кинжал" над Украйна, Русия порази енергийни обекти (СНИМКИ)

САЩ се съгласиха да позволят на Украйна да стреля с оръжия, предоставени от Вашингтон, в Русия през местата, където руските сили нападат, за да се опитат да завземат украинска територия. Не става въпрос само за Харковска област, каквото беше предишното ограничение, но явно все още има неяснота в комуникацията между Щатите и Киев.

На Украйна също така е разрешено да използва доставяните от САЩ системи за противовъздушна отбрана, за да нанася удари по руски самолети, ако те са на път да обстрелват украинското въздушно пространство.

Още: САЩ разшириха още повече обхвата на украинските удари по Русия

Убитите руски войници

Чрез проучване на отворени източници руската независима медия Mediazona, съвместно с BBC Russia, потвърди имената на 56 858 руски войници, убити от началото на пълномащабната инвазия на Русия в Украйна през февруари 2022 г. След последната актуализация на Mediazona в края на май към списъка на жертвите бяха добавени имената на 2677 руски военни.

Журналистите отбелязват, че действителните цифри вероятно са значително по-високи, тъй като проверената от тях информация идва от публични източници като некролози, публикации на роднини, съобщения в регионалните медии и изявления на местните власти. Според Генералния щаб на украинската армия общите руски военни жертви във войната са 533 090. През изминалото денонощие украинците са ликвидирали още 1110 окупатори, гласи информацията на генщаба.

Още: "Заради Байдън има война в Украйна": Спорен милиардер даде трибуна за лъжите на Тръмп (ВИДЕО)

Войната в Украйна: Нова руска тактика на фронта

Последната сводка на Генералния щаб на украинската армия за 21 юни (от снощи) показва, че на фронта е имало 120 бойни сблъсъка - с осем по-малко от предходното денонощие.

Руските сили са увеличили натиска си върху град Торецк - в Бахмутското направление, Донецка област. Анализаторите на DeepState съобщават, че през последните дни районът на село Северно се е превърнал в нова изключително гореща точка. "Точната причина за провала на отбраната все още не е известна. Към края на 21 юни - окупаторите напреднаха по улицата, която е успоредна на железопътната линия", се казва в съобщението на украинската мониторингова група. Всичко това означава, че руските сили вече напредват към Часов Яр и Константиновка от Торецкото направление - т.е. по южния фланг.

Руснаците са окупирали село Шуми, помпената станция и сметище 1, както се вижда на картата. Те са били забелязани и в близост до сметище 2 - сега в този район продължават обстрелите. Анализаторите твърдят, че руснаците могат да привлекат допълнителни резерви, за да надградят тактическия си успех. "Целта е очевидна - да окупират Торецк", допълват те.

Още: От името на Франция: Руски хакери "закривали" украински посолства и предлагали срещи

По-рано военният експерт Сергей Грабски обясни, че контролът над Торецк позволява на украинската армия да влияе на руските комуникации. Според него загубата на града всъщност ще бъде загуба на цялата Донецка градска агломерация.

Снощи Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна съобщи, че през последното денонощие в Торецкото направление са се състояли пет военни сблъсъка с руски войски - резултатът за три от тях е неизвестен. По предварителна информация - окупаторите са загубили 40 военнослужещи.

Още: Търсел баланс на силите: Путин плаши света с развитие на руския ядрен потенциал

Най-гореща остава обстановката в Покровското направление. Руснаците атакуват Новоалександровка, Воздвиженко, Калиново, Евгенивка, Сокол и Новоселовка Първа. Най-голямата активност на агресора се запазва от страната на Очеретино, където са се извършили две трети от бойните сблъсъци в района. В тази посока е имало общо 36 атаки, като за някои от тях не е ясен изходът.

Интересното е, че в Харковска област няма нито една извършена руска атака за денонощието. Руският пропагандист Семьон Пегов пише в Телеграм канала си WarGonzo, че украинците продължават да контраатакуват, защото имат нужните ресурси.

Още: Колосален договор и нов завод: Оръжейни гиганти ще ни пазят от Путин (ВИДЕО)

В Купянското и Лиманското направление е имало съответно 14 и 12 руски атаки за изминалия ден, като респективно 10 и 4 със сигурност са били отблъснати. Десет пъти руските сили са нападнали и в Сиверското направление, 9 от атаките са спрени, твърди генщабът на Украйна.

В направление Краматорск – т.е. Часов Яр, е имало 12 нападения на силите на Владимир Путин – при Калиновка, Часов Яр, Андреевка и Клещеевка. Осем са били отблъснати, 4 продължават, съобщи снощи генщабът. Популярният руски Телеграм канал "Рибар", поддържан от бившия говорител на руското министерство на отбраната Михаил Звинчук, пише, че основна част от микрорайона "Канал" на Часов Яр вече била под контрол на Москва. "В района на Калиновка 200-а мотострелкова бригада заема централната част на селището и частично прочиства прилежащата гора на юг", гласи информацията му. Пегов пък пише следното: "Руските въоръжени сили изтласкват украинския гарнизон, защитаващ източното предградие на Часов Яр, все по-далеч към западните му покрайнини".

Още: Медведев с оферта към САЩ: Нов договор СТАРТ, ако спрете оръжията на Украйна

В Кураховското направление руснаците се опитват да проникнат край Карловка, Красногоровка, Невелско, Георгиевка, Константиновка и Парасковиевка. От 11-те вражески атаки там 7 са без успех, казват от генщаба на Украйна. Според Пегов в Красногоровка има редовни аванси на руските въоръжени сили в границите на града. В района на Карловка се водят сражения в покрайнините на селото и от двете страни на Карловския язовир, посочва той. "Рибар" пише, че зоната на контрол на руските въоръжени сили в Красногоровка е разширена и се съобщава за сражения в западните покрайнини на Максимиляновка, западно от Георгиевка.

Още: "Зависи от Русия": Южна Корея готви ПВО и снаряди за Украйна

Появиха се кадри на украинска атака по окупирания от руснаците град Донецк - вероятно с ракети. Там са чути повече от 20 експлозии, на видеата се вижда и издигащ се дим. Към момента се твърди, че няма жертви.

Има и предварителни данни за поразена руска ракетна установка "Панцир" в Дубовое (Дъбово), Белгородска област:

Междувременно сателитни снимки потвърждават, че три резервоара за гориво са напълно унищожени след нападението на украински дрон срещу петролната база в Азов, Ростовска област на Русия. Това вече бе съобщено от Телеграм канала ASTRA, но вече има и визуални потвърждения: Украйна е поразила 3 петролни склада в Русия за една нощ: Независим руски източник (ВИДЕО).

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес