Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Обвинен като сътрудник на руснаците украински кмет е тежко ранен (ВИДЕО)

08 юни 2024, 21:58 часа • 8064 прочитания

Покушение срещу бившия кмет на украинския град Купянск - това е станало факт вчера, 7 юни. Генадий Мацегора е бил тежко ранен в къщата си в Стари Оскол, Белгородска област. Хоспитализиран е в болница в Москва.

Информацията за атаката беше съобщена от Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна (ГУР). ГУР не уточнява кой точно е извършил покушението срещу Мацегора.

Знае се обаче следното - през август 2022 г. украинската прокуратура обвини кмета на Купянск в сътрудничество с Русия. Тогава Купянск все още беше под руска окупация - през есента на същата година градът беше освободен след светкавична контраофанзива, която върна и Лиман на Украйна.

Още: Пращаме войници, ако Русия пробие в Украйна: Предупреждение от Полша и Прибалтика (ВИДЕО)

Историческа справка

Мацегора беше кмет на Купянск от украинската партия "Опозиционна платформа – За живот". След като градът е превзет от руските войски, той им сътрудничи. След връщането на Купянск от Въоръжените сили на Украйна Мацегора, според ГУР, се оттегля заедно с руската армия и се установява в Белгородска област. В Украйна го грози доживотен затвор.

Украинска спецоперация разплака Русия: Топ предател бе намерен в кръв (СНИМКИ)

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес