Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Обратът на референдума е почти завършен: Молдовците искат в ЕС

21 октомври 2024, 11:03 часа • 1072 прочитания

При обработени 98,56% от бюлетините на референдума в Молдова се вижда, че почти е осъществен обрат за желанието на гражданите на страната да се присъединят към Европейския съюз. "За" вписване на тази цел в Конституцията са гласували 50,16% от участвалите в националното допитване, а 49,84% са "против".

Местната ЦИК публикува предварителните резултати от президентските избори и конституционния референдум и те показват още леко увеличение в дела на желаещите Кишинев да поеме по европейския път. Предишните обявени данни бяха при 98,33% преброени бюлетини и разликата беше минимална, пак в полза на поддръжниците на европерспективата: Молдова: Има шанс за късен обрат на референдума за ЕС, Мая Санду отива на балотаж.

А при над 50% обработени протоколи имаше голяма разлика в полза на противниците на присъединяването към ЕС: Първи данни: Молдовците гласували против присъединяване към ЕС на референдума.

Снимка: Мая Санду, Getty Images

Още преди вота се заговори за усилената намеса на Русия да подкопае европейския път на бившата социалистическа република през различни играчи като санкционирания олигарх Илан Шор, създал партиен блок в Москва, или губернатора на Гагаузия Евгения Гуцул, която няколко пъти се срещаше с руския диктатор Владимир Путин. Имаше и реални действия на службите, които показаха купуване на гласове в най-бедната страна в ЕС: "Такова нагло купуване на избори не е имало": Русия дори не крие престъпленията си в Молдова.

Мая Санду увеличава преднината си

На президентските избори проевропейският лидер на страната, борещ се за втори мандат - Мая Санду - увеличава преднината си пред основния си опонент, но ще има балотаж. При обработени 98,56% от бюлетините тя води с 42,07% от гласовете, следвана от прокремълския кандидат Александър Стояногло с 26,27%, показват данните на местната ЦИК. Избирателната активност е 51,65%.

ЦИК съобщи и за инциденти като "фотографиране на бюлетини и съмнения за подкупване на избиратели", които ще бъдат подробно описани в доклад до Конституционния съд.

Още: Молдовският президент след референдума: Има безпрецедентна атака срещу демокрацията

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес