Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Новите 720 евродепутати: Сбъднаха ли се крайнодесните притеснения и какво следва? (СНИМКИ)

10 юни 2024, 11:36 часа
Реклама

Възход на крайната десница, политически трус във Франция, вероятен нов мандат на Урсула фон дер Лайен като председател на Европейската комисия, крах на "Зелените" и успехи на проевропейските партии в Централна Европа.

Това са част от основните изводи от изборните резултати за Европейския парламент, предават световните агенции. До момента има официални резултати от 26 държави членки на ЕС - всички без Република Ирландия.

Какво показват данните?

Европейската народна партия (ЕНП) остава първа политическа сила и в следващия състав на ЕП. Засега се очертава тя да има 184 представители в 720-местния Европейски парламент - с двама повече, отколкото досега. Тези места обаче са крайно недостатъчни, за да може консервативната политическа група да избере сама следващата Европейска комисия. Впрочем председателката на органа на изпълнителната власт в ЕС Урсула фон дер Лайен, която е кандидат за втори мандат на поста, изрази снощи задоволство от резултата на ЕНП и увереност, че ще получи подкрепата на Европейския съвет, предава БТА. В същото време Фон дер Лайен не скри тревогата си от възхода на крайната десница и обеща да "построи крепост" срещу политическите екстремисти, като заложи на сътрудничеството с традиционните политически групи - социалистите и либералите.

Още: Коментари за евроизборите от Путинова Русия: Възторг заради крайнодесните

Тези политически семейства обаче са в отстъпление. Групата на Политическия алианс на социалистите и демократите ще има в новия състав на ЕП 139 депутати - с 15 по-малко от досегашния.

Либералите от "Обнови Европа" понесоха още по-тежки загуби, в унисон с тежкото поражение на своя флагман - френската партия "Ренесанс" от крайнодесния "Национален сбор". Те ще имат 80 евродепутати - с 28 по-малко в сравнение със сега.

Късно снощи минути след обявяването на резултатите френският президент Еманюел Макрон свика предсрочни парламентарни избори след поражението на своята партия. Така той предизвика "политическо земетресение" във втората по население държава от съюза, отбелязва Франс прес. Именно в Париж се сбъдна очакваният подем на крайната десница, включващ победата на Националния сбор във Франция и второто място на крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" в най-многолюдната страна от ЕС - Германия.

Още: Наследникът на Льо Пен ще е кандидат-премиер, ако крайнодесните спечелят във Франция

В резултат Европейските консерватори и реформатори ще имат 73 евродепутати, а другата група от този цвят на политическия спектър - "Идентичност и демокрация" - 58. Двете фракции разполагаха съответно с 62 и 73 места в досегашния състав на ЕП.

Какво следва?

Световните медии дадоха своите прогнози за това какво следва в краткосрочен план. Според "Ройтерс" успехите на евроскептиците по всяка вероятност ще усложнят задачата на Урсула фон дер Лайен да бъде преизбрана за председател на Европейската комисия, а "Асошиейтед прес" също набляга на прогнозираните сериозни постижения на крайната десница. За сметка на това изборите бяха белязани от отстъплението на Зелените, отбелязва АФП.

Екологичните партии ще имат само 52 евродепутати - с 22 по-малко в сравнение с досега. Лошите резултати бяха очаквани и могат да бъдат обяснени с редица фактори - от трупащото пасиви участие на Зелените в управляващата коалиция в Германия до надигналото се обществено недоволство срещу Зелената сделка и политиката в областта на климата и енергията като цяло.

Последната група в ЕП - Левицата, от своя страна вероятно губи пет места и се очаква представителството ѝ да се свие до 36 евродепутати.

Ройтерс отбелязва още една тенденция - силното представяне на проевропейските, центристки политически сили в Централна Европа. И по-конкретно в Унгария, управлявана от десния премиер Виктор Орбан, който е близък с руския президент Владимир Путин, и в Полша, където либералите на бившия председател на Европейския съвет Доналд Туск изместиха от власт след изборите през октомври консервативната националистическа партия "Право и справедливост".

Още: Орбан с най-слаб резултат на евроизбори, бивш негов съюзник го изненада

Успехите на проевропейските центристи в тези млади демокрации влизат в разрез с общата тенденция в ЕС, посочва Ройтерс. И все пак общата картина не е толкова страшна: ЕНП си остава най-голямото европейско политическо семейство и по всяка вероятност ще продължи да управлява в сътрудничество с другите мейнстрийм групи в ЕП. Те обаче ще трябва да се вслушат в гласа на европейските избиратели и да се опитат да успокоят безпокойствата им, ако искат да обърнат основната тенденция, очертала се на тези избори.

И още държави

Историческа победа за Австрийската партия на свободата с 25,5% - това е изводът след оповестените окончателни резултати от изборите за Европейски парламент в Австрия. Според последните данни, обявени от Европейския парламент, победител на евровота в Белгия е крайнодясната партия "Вламс беланг" ("Фламандски интерес") с 13,92% от гласовете.

Консервативният блок Християндемократически съюз/Християнсоциален съюз (ХДС/ХСС) печели изборите за Европейски парламент в Германия с 30% от гласовете, а "Алтернатива за Германия" остава втора с 15,9% подкрепа, сочат предварителни официални резултати, публикувани около 06:30 ч тази сутрин местно време. Резултатите се сочат от анализатори като огромен неуспех за правителството на Олаф Шолц, като за неговата Германска социалдемократическа партия това е най-лошият резултат при избори на федерално равнище от 1949 г.

Още: Първи данни: Европа избра своите нови 720 европейски депутати (СНИМКИ и ВИДЕО)

Цели осем гръцки партии ще излъчат евродепутати, показват междинните резултати при преброени 97,71% от подадените гласове на изборите за Европейски парламент в Гърция в неделя.

В Дания Социалистическата народна партия нанесе първо поражение на управляващата Датска социалдемократическа партия от 2019 г., след като получи подкрепата на 17.43% от гласоподавателите в страната на европейските избори вчера, сочат окончателните данни след пълното преброяване на гласовете. Изборите се оказват исторически, тъй като отбелязват най-ниската подкрепа, която Датската социалдемократическа партия е получава някога на европейски вот - 15.6%.

Партия "Отечество" печели изборите за Европарламент в Естония. Заедно със Социалдемократическата партия получават два мандата. В следващия европарламент с мандат 2024-2029 г. по едно място получават Партията за реформа на Естония, Партията на центъра и Естонската консервативна народна партия. Това сочат предварителни резултати от вота на Национална избирателна комисия в страната, предава още БТА.

Според предварителни данни, с 34,2% от подкрепата на избирателите, дясната Народна партия е получила най-много гласове на изборите за Европейски парламент в Испания.

Шест партии от Италия ще влязат в ЕП, сочат частични резултати. Партията на министър-председателката Джорджа Мелони "Италиански братя" води с 28,81 % от гласовете. Демократическата партия на Ели Шлайн е втора с 24,03%.

Противно на социологическите проучвания управляващата партия "Ново единство" спечели изборите за Европейски парламент в Латвия. 52-годишният Валдис Домбровскис, водач на листата й, е получил 91 873 плюсчета срещу своето име в хартиените бюлетини, с които гласуваха 33,82 процента (по окончателните данни на ЦИК) от населението на Латвия.

Още: "Евроизборите ще са в два тура. ЕС трябва да преосмисли себе си и ролята си": Политологът Иван Кръстев (ВИДЕО)

Консерваторите от Отечествен съюз - Литовски християндемократи спечелиха изборите за Европейски парламент в Литва, сочат резултатите от преброяването във всички 1895 секции в страната, публикувани около 02:00 часа след полунощ (и българско време) на 10 юни.

Пет партии от Люксембург ще бъдат представени със свои депутати в новия Европейски парламент. Управляващата Християнсоциална народна партия (ХСНП) печели две места. Това показват окончателните резултати от изборите в страната, където няма екзитпол.

Евроизборите в Малта донесоха изненадващи резултати. Противно на всички социологически проучвания, които залагаха на победа с разлика от поне 10 на сто за Лейбъристката партия, управляващата формация изпреварва със съвсем малко основната опозиционна сила - Националистическата партия. При около 73 на сто избирателна активност Лейбъристката партия е получила 45,26% от гласовете, а Националистическата партия - 42,02 на сто, за другите партии и независими кандидати са дали гласа си общо 12,72 на сто.

Проевропейските "Зелени леви" - Партията на труда в Нидерландия спечелиха най-много места – осем от общо 31-те, които ще има Нидерландия в новия Европейски парламент. 

Социалистическата партия на Португалия и десният Демократичен съюз получават съответно по 8 и 7 евродепутатски места от квотата на страната в Европейския парламент, показват предварителни оценки, публикувани на сайта на европейската институция.

Официалните резултати в Словакия сочат, че победител на изборите е основната опозиционна сила "Прогресивна Словакия" с 27,81% от гласовете на избирателите. 

Още: След изборите: Премиерът на Белгия подаде оставка

Победа за десните на евровота в Словения - най-много места очаквано печелят Словенската демократична партия (СДП) и "Движение Свобода" (ДС), според частични резултати на Държавната избирателна комисия.

Левицата във Финландия изненада със силен изборен резултат, надминаващ прогнозите на анализаторите и проучванията. 

В Чехия първата политическа сила на изборите за представители на Европейски парламент е АНО (АНО) с 26,14 на сто от гласовете при избирателна активност от 36,46 на сто, което е най-високото й ниво досега, откакто страната е член на ЕС от 2004 г.

Според първите резултати от предварителното преброяване на гласовете за европейските избори в Швеция, публикувани от изборната комисия на страната, Шведската социалдемократическа работническа партия (ШСРП) печели с 25,1% от гласовете и получава 5 от общо двадесет и едното депутатски места в следващия състав на законодателния орган на ЕС.

 

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес