Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Новият британски премиер започва укрепване на отбраната

16 юли 2024, 06:45 часа • 744 прочитания

Новият британски премиер Киър Стармър стартира преглед на отбраната на Обединеното кралство, за да защити страната от "един по-опасен и нестабилен свят", предаде БТА. Стармър заяви, че разходите ще бъдат "отговорно увеличени", за да се подсилят "изчерпаните въоръжени сили" на Великобритания.

Още: Киър Стармър е новият премиер на Великобритания (ВИДЕО и СНИМКА)

Разходите за отбрана ще бъдат отговорно увеличени

Това се случва, след като на срещата на върха на НАТО във Вашингтон миналата седмица Стармър потвърди ангажимента си да увеличи разходите за отбрана до 2,5 % от брутния вътрешен продукт (БВП).

Според министерството на отбраната прегледът ще има за цел да укрепи вътрешната сигурност на Обединеното кралство, да подкрепи Украйна в борбата ѝ срещу Русия, както и да модернизира и поддържа ядреното възпиране.

Прегледът ще бъде ръководен от бившия генерален секретар на НАТО Джордж Робъртсън ив него ще участват военни и външнополитически експерти като Фиона Хил и Ричард Барънс.

Нов подход към отбраната и Украйна

Стармър заяви още, че правителството ще изработи нов подход към националната ни отбрана, който ще ни даде възможност да се справим с международните заплахи, като същевременно запазим британския народ в безопасност и сигурност."

"Обещах на британския народ, че ще осигуря промяната, необходима за напредъка на страната ни, и обещах действия, а не думи. Ето защо едно от първите ми действия след встъпването ми в длъжност е да започна стратегическия преглед на отбраната", каза Стармър. 

Нова ера за Великобритания

Министърът на отбраната Джон Хийли ще контролира прегледа и редовно ще информира премиера за напредъка. Хийли заяви, че в началото на нова ера за Великобритания се нуждаем от нова ера за отбраната. Не могат да продължат изчерпаните въоръжени сили, разхищението на обществени поръчки и занемареният морал, каза още той. 

Още: Новият британски премиер: Ще променим страната

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес