Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нови данни: Морските дронове „Магура“ са поразили 18 руски кораба във войната (ВИДЕО)

16 август 2024, 17:27 часа • 1743 прочитания

Украинските морски дронове Magura V5 ("Магура") са успели да поразят 18 кораба на руските военноморски сили по време на пълномащабната война, чието начало бе дадено от диктатора Владимир Путин през февруари 2022 г. Това става ясно от коментар на член на украинското военно разузнаване (ГУР) за Deutsche Welle, публикуван на 16 август.

Безпилотните апарати "Магура" и "Морско бебе" ("Sea Baby") на Службата за сигурност на Украйна (СБУ) са ключови инструменти, които позволиха на Киев да подкопае смазващото военноморско господство на Русия в Черно море.

Още: Украинският Magura V5 е признат за най-ефективният дрон във войната, нанесъл е щети на Русия за половин милиард долара

9 от 18 ударени кораба с необратими щети

Говорейки във видеоклип със закрито лице и представен само с кодовото име „Тринадесети“, командирът на специалното подразделение Група 13 заяви, че за година и половина дроновете „Магура“ са поразили 18 руски кораба. Девет от тях са претърпели „необратими щети“.

Кои са Група 13, припомнете си тук: Група 13: Украинските ловци на руски кораби (ВИДЕО).

Дронът „Магура“ беше представен за първи път на Международния панаир на отбранителната индустрия (IDEF) в Истанбул през юли 2023 г. - т.е. преди малко повече от година. Не е ясно дали като каза "година и половина", източникът от ГУР е допуснал грешка, или дронът е бил в неофициална употреба, преди да бъде представен на изложението, отбелязва Kyiv Independent.

Снимка: president.gov.ua

Какво може дронът "Магура"?

Дронът "Магура" може да преодолее разстояние от над 800 км, да развие скорост от 80 км/ч и да носи 250-килограмова бойна глава.

„Не сме се опитвали да подсилим бойната глава, за да унищожи кораб с едно попадение“, обяснява "Тринадесети". „Приехме друг подход - атакувахме на рояк, извършвайки пет или повече удара по големи кораби, за да причиним критични щети".

Той изтъкна също, че заради украински атаки Руският черноморски флот е бил принуден да изтегли всичките си ценни активи от базата в Севастопол на окупирания от Русия полуостров Крим.

Офицерът от ГУР заяви, че Черноморският флот на Руската федерация е „парализиран“ и сега само „консумира пари от държавния бюджет, без да може да изпълнява задачите си“.

Още: Украинският дрон, който е страшилище за руските военни кораби (ВИДЕО)

Поразените от Украйна руски военни кораби

Списъкът на руските военни кораби, потопени от дронове „Магура“ по време на войната, включва ракетната корвета „Ивановец“, големия десантен кораб „Цезар Куников“, модерния патрулен кораб „Сергей Котов“ и др.

Украинските военни твърдят, че са унищожили или извадили от строя около 30% от Руския черноморски флот.

Още: Морска битка от първо лице: Последният бой на потопения руски военен кораб "Цезар Куников" (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес