Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Новая газета" обект на химическа атака

15 март 2021, 15:40 часа • 1608 прочитания

"Новая газета" обяви, че е била обект на "химическа атака".

"Сутринта беше извършена химическа атака върху сградата, където се намира редакцията ни", се казва в изявление на главния редактор на независимата медия Дмитрий Муратов, предаде "Франс прес".

По думите му правоохранителните органи проверяват "веществото, разлято пред входа" и че ефектите са били толкова силни, че острата миризма се усеща по улицата.

 

Муратов не уточнява кой според него стои зад атаката, но посочи, че три неправителствени организации са завели дело срещу руската наемническа паравоенна група "Вагнер" за изтезанията и убийството на задържан в Сирия "въз основа на нашите статии".

"Новая газета", създаден през 1993 г., претърпя многобройни атаки срещу своите офиси и журналисти през годините.

През 2006 г. Анна Политковская, която разследва президента Владимир Путин и тактиката му в Чечня, беше застреляна в жилищния си блок в Москва.

През 2017 г., колумнистката на "Новая газета" Юлия Латинина избяга от Русия след поредица от нападения, включващи запалване на колата й и пръскане на химикал през прозореца на къщата ѝ.

През 2018 г. погребален венец и отсечена глава на коза бяха оставени пред офисите на разследващия вестник с бележка: "На главния редактор на Новая газета. Поздрави на теб и Коротков!"

 

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес