Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нова порция смях в Курск: Русия евакуира нови населени места, докато обяснява как напредва (ОБЗОР - ВИДЕО)

17 септември 2024, 09:27 часа • 4910 прочитания

Задължителна евакуация на населените места в Рилска и Хомутовска община на Курска област беше официално обявена от изпълняващия длъжността губернатор на областта Алексей Смирнов. Той оповести решението в официалния си канал в Телеграм.

"Уважаеми сънародници, моля ви да се отнесете с разбиране към настоящата ситуация и да следвате всички препоръки на силите за сигурност и местните власти", написа Смирнов в Телеграм - Още: В Курска област: Русия евакуира няколко погранични селища

Решението беше посрещнато с присмех от украинска страна предвид продължаващите усилия на руската пропагандно-информационна машина да "прерисува" картината за Курска област и как руската армия започва успешна контраофанзива там. Най-добре ситуацията със задължителната евакуация беше онагледена с карта откъде трябва да бягат руснаците заради украинската заплаха – още по-на север и отвъд досега известните украински позиции при Коренево и Глушково в Курска област:

Междувременно, в Курска област става все по-горещо за руснаците. Видеокадри от град Весело показват унищожаване на руска военна техника и на руски военни позиции. Весело е най-новата точка, атакувана от украинците – на запад от Глушковски район. Известният руски военно-пропаганден телеграм канал "Рибар", създаден и поддържан от говорителя на руското военно министерство Михаил Звинчук, потвърждава, че в района на Глушково украинците атакуват още Краснооктябряско и Медвежо, като отрича да има пробив, защото излязоха непотвърдени данни, че първото село е овладяно от Въоръжените сили на Украйна (ВСУ):

Руски атаки обаче има – както и видеа, които ги показват. При Плехово 129-та бригада на украинската териториална отбрана отби руска пехотна атака ("Рибар" обобщава как има "противоречива информация" за руски щурмови групи в покрайнините на Плехово), а при Любимовка е имало руска атака с бронирана техника, но засега не е ясно какъв точно е резултатът. "Рибар" добавя, че имало две освободени села и предизвиква смях с констатацията си за това: "Руското министерство на отбраната обяви контрол над Успеновка, но това все още не е възможно да се потвърди с видео материали, както и освобождаването на Дарино". Каналът признава и, че не е много ясно дали руската армия е превзела село Борки, което руското военно министерство също прокламира:

Войната в Украйна: Развитие на бойните действия

Интензивността на боевете в Украйна остава висока, но вече е пределно ясно, че е далеч от рекордите от 200 и повече бойни сблъсъка (215 за едно денонощие е най-голямото количество) от началото на септември. За денонощието на 16 септември е имало 157 бойни сблъсъка по целия фронт, което е 16 по-малко на дневна база съгласно сутрешната сводка на украинския генщаб. Прави впечатление и, че и руските артилерийски обстрели намаляха с около 20% спрямо най-тежките времена от август и началото на септември – около 4000 на денонощие през последните няколко дни спрямо над 5000 преди това.

Отново най-голямото напрежение и най-големият руски натиск са в Кураховското и Покровското направление – 42 и 40 отбити руски пехотни атаки според украинския генщаб. В Лиманското направление е имало 21 руски пехотни атаки, в съседното на север Купянско направление – 11, а в Торецкото направление пак има по-висока руска активност – 19 руски пехотни атаки.

Специално за Купянското направление украинският военен анализатор и о.з. полковник Константин Машовец предупреждава, че руснаците скоро ще преминат река Оскол в района на село Песчано и така ще раздели украинското предмостие там на две части: по-малката, северна (Купянска) и по-голямата, южна (Боровая). "В тази връзка си струва да се подчертае, че в посока Синковка - Петропавловка противникът също напредва в района между самата Синковка и железопътната линия, водеща от север към Купянск-Узловая", добавя той: Руската офанзива към Купянск и Лиман: Стратегии, цели и защо този път може да има успех

Макар Краматорското направление да остава далеч от най-активните, Машовец предупреждава, че има руски пробиви през канала "Северски Донец – Донбас" и че има ограничени руски позиции в покрайнините на самия град Часов Яр (КАРТА)

За Торецк украинският анализатор посочва, че руснаците атакуват града откъм село Северно, по улица "Дзержински". "В момента продължават ожесточените боеве в района на хлебокомбината и затвора", казва той и прави оценка, че руските сили се "промъкват" само откъм село Северно, не и откъм Железно. И Машовец, и "Рибар" посочват, че сега руснаците атакуват към центъра на Нелеповка, след като е имало успешна украинска контраатака в южните покрайнини на селото – то се намира малко по-на север от село Ню Йорк, което не е изцяло в руско владение, но руската армия го контролира в по-голямата му част.

За Покровското направление Машовец предвижда, че руската армия скоро ще стигне до Журавка, пред Гродовка – според него обаче основната непосредствена руска цел си остава Селидово, като нещата там са опасни, но не и неспасяеми. Машовец обръща внимание специално на линията Селидово – Горняк и че не бива да се допуска руснаците да преминат река Волча в района на селата Цукурино и Вознесенка. "ВСУ продължават да държат района Горняк - Желание Второ - Александропол - Кураховка, отбранявайки поречието на река Волча", казва украинският експерт. Думите му косвено се потвърждават от "Рибар" - че сега боеве има в село Желание Първо. А в Максимиляновка изглежда украинците са си върнали някои позиции в западната част на селото - има геолокализирани видеокадри на руски обстрел по нови украински позиции, които го подсказват т.е. руската армия още не може да започне стабилно атаки в източните покрайнини на Селидово:

Още: Оценка: Путин ще разчита все повече на Ким - Русия не смогва с високите нива на загуби в Украйна (ОБЗОР – ВИДЕО)

И тази нощ Русия обстреля Украйна с дронове клас "Шахед". От 51 изстреляни са свалени 34, още 12 са "приземени" с електронно заглушаване, а други 2 са били "върнати" обратно към руска територия заради заглушаването.

Силата на армията

На този фон, издирваният от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин подписа нов указ за увеличаване на състава на руската армия. Накратко – руските войници стават 1 500 000, а общо персоналът, който служи в руската армия, става 2 389 130 души. Това не е изненада – още през есента на 2022 година, когато военен министър на Руската федерация беше Сергей Шойгу, беше обявена мащабна реформа на руската армия: С указ на Путин: Щатната руска армия става 1,5 млн. военнослужещи

За сравнение – украинското издание "Правда" публикува материал, в който се обръща внимание на думи на полския външен министър Радослав Сикорски. Той посочва, че все още няма достатъчно на брой доброволци-украинци, за да бъде формирана бригада от Украинския легион в Полша: "Чакаме (да дойдат хора)". Обикновено за една бригада са необходими между 3000 и 5000 души: Сикорски: Няколко хиляди доброволци вече са се записали в украинския легион в Полша

Американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW) не пропуска да каже в своя дневен анализ как забавянето в западната военна помощ и недостатъчното ѝ количество пречат на Украйна да се справи с недостига на войници - с препратка към интервю на Зеленски от миналата седмица, че той очаква 14 нови бригади, въоръжени със западно оръжие, но заради недостига му и бавните доставки досега не са готови дори 4. В същия дух говори и командващият украинските сухопътни сили генерал Олександър Павлюк - той коментира, че има хора за 10 нови бригади, но се чакат оръжие и техника от западните партньори.

Обаче отново, този път в руски телевизионен ефир, зам.-директорът на Сбербанк Станислав Кузнецов коментира, че годишно телефонни измамници крадат от руснаците 250 млрд. рубли. 100 млрд. от тях отиват в помощ на украинската армия – за този гигантски проблем за Руската федерация вече се говори нееднократно, припомнете си - Още: Кражби за милиарди: Украйна побърква Русия с телефонни измами

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес