Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нов план на ЕС за Украйна: Ракети и изтребители, "чадър" за сигурност и членство

12 юли 2023, 09:22 часа •
Реклама

След като НАТО обяви няколко официални стъпки за гаранции за сигурността и бъдещо членство на Украйна в Алианса след войната, стана ясно, че и Европейският съюз е подготвил такъв план.

ЕС иска да се ангажира със защитата на Украйна в дългосрочен план. Европейската служба за външна дейност (дипломатическата служба на ЕС) е изготвила проект, в който се препоръчва блокът да поеме пълен набор от "ангажименти за сигурност към Украйна" за години напред, докато тя отблъсква настъплението на Русия.

Предложенията са цитирани от Politico, които разполагат с документа. Те са разнообразни и включват всичко от осигуряване на "устойчив" поток от оръжия за Киев, през продължаване на военното образование и обучение, до споделяне на разузнавателни данни и подпомагане на свързването на украинските и европейските отбранителни компании.

Добавя се, че в бъдеще "членството на Украйна в ЕС само по себе си ще бъде ангажимент в областта на сигурността". За да ѝ помогне да го постигне, ЕС трябва да разработи "дългосрочна и предвидима финансова подкрепа", за да може нападнатата от Русия държава да се възстанови.

Препоръките са предимно обобщение на вече положените от ЕС усилия в подкрепа на Украйна, но взети заедно, те се отличават с широкия си обхват и предполагаемата си дълготрайност. Те очертават милиарди евро потенциална подкрепа през следващите години - политически деликатна тема, като се има предвид, че икономиките са в затруднено положение и някои страни не желаят да дават повече пари на ЕС.

Всичко това идва на фона на по-широкия дебат между западните съюзници за това как да се гарантира оцеляването на Украйна не само това лято, но и в обозримо бъдеще.

"Колкото повече можем да говорим за дългосрочни ангажименти, толкова повече можем да изпратим на Путин посланието, че не може да разчита на европейската умора - поради избори или каквато и да е друга причина", казва един от дипломатите на ЕС, който говори анонимно пред изданието. Той все пак добавя, че това "не означава, че залагаме, че войната ще продължи".

Освен ЕС, големи западни сили като САЩ, Великобритания, Германия и Франция работят по създаването на свой собствен "чадър" за сигурност, който ще позволи на други държави да се присъединят и да поемат различни ангажименти за предоставяне на постоянна военна помощ за Украйна.

Отделно от това НАТО работи по начини за модернизиране на украинската армия и за подготовката ѝ за присъединяване към военния съюз в бъдеще. Ангажиментите на ЕС за сигурност биха допълнили тези планове.

По замисъл ЕС е ограничен в своите военни действия. Въпреки че може да предоставя помощ като военно обучение например, блокът не може да предостави на Украйна оръжия. Вместо това Брюксел насърчава страните от ЕС да изпращат свои собствени оръжия, като предлага частично възстановяване на разходите за такива дарения. ОЩЕ: Тагарев обяви пред депутатите с какво ще бъдем компенсирани за оръжието за Украйна

Документът предвижда тази система за възстановяване на разходите като стълб на дългосрочната военна подкрепа на ЕС за Украйна, като се посочва, че длъжностните лица скоро ще предложат план за създаване на специален фонд за такива усилия, който ще действа до 2027 г.

"Това ще бъде основен елемент от ангажимента на ЕС към Украйна в областта на сигурността в краткосрочен и дългосрочен план", се казва в документа.

Евролидерите съвсем скоро одобриха още 3,5 млрд. евро за Европейския фонд за мир, с което общият му размер достигна 12 млрд. евро. Част от тази инжекция - 1 млрд. евро, се очаква да бъде специално предназначена за Украйна. В проектодокумента се посочва, че само през тази година ЕС ще похарчи 4 млрд. евро от фонда, за да подпомогне закупуването на оръжия за Киев. С течение на времето фондът трябва да се развива, като се премине от възстановяване на разходи за боеприпаси към субсидиране на съвместни покупки на оръжия от ЕС и "по-сложни и скъпи оръжейни системи".

По-конкретно, в документа се твърди, че ЕС трябва да "съфинансира" опитите на страните да закупят ракети и изтребители като част от дългосрочен план за укрепване на въздушната отбрана на Украйна.

ОЩЕ: Франция дава на Украйна далекобойни ракети, Германия - Patriot и танкове (ВИДЕО)

Отделно от това в документа се изтъква степента на предоставеното от ЕС военно обучение, като се посочва, че 25 000 украински военнослужещи са завършили или в момента преминават обучение. Въпреки това в документа се твърди, че са необходими нови цели.

ОЩЕ: Шолц: Украйна ще получи гаранции за сигурност след войната

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес