Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа
Реклама
 

Нокдаун за Путин: Армения отива на срещата за 75 години НАТО

28 юни 2024, 22:31 часа • 4474 прочитания

Армения е приела поканата да вземе участие в различни формати към срещата на върха на НАТО за 75-тата годишнина на Алианса. Това обяви прессекретарят на арменското външно министерство Ани Бадалян.

Реклама

Новината е нов удар по амбициите на режима на издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин. Под управлението на арменския премиер Никол Пашинян, страната му започна постепенно да къса връзки със сферата на влияние на Путин. Разривът страна факт след като Азербайждан буквално за ден успя да спечели Нагорни Карабах със силата на оръжието. Нещата стигнаха дотам, че Пашинян замрази членството на Армения в Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКС): Politico: Тайните оръжейни доставки, които костваха на Путин Армения за съюзник

Армения и НАТО

Според казаното от Бадалян пред "Арменпресс", Армения ще е част от събития в партньорския формат на НАТО, както и "в други събития по случай 75-тата годишнина на НАТО". Срещата на върха ще е във Вашингтон, в периода 9-11 юли.

Междувременно Литва обяви, че на срещата ще повдигне въпроса за членството на Украйна в Алианса.

Още: Евразийска система за сигурност: Русия преследва имперски интереси в Украйна, Молдова и Армения

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес