Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нямаме намерение да го крием: Сирски с изявление за причините за катастрофата с F-16

09 септември 2024, 14:59 часа • 2646 прочитания

Главнокомандващият украинската армия Олександър Сирски коментира загубата на първия украински изтребител F-16, станала на 26 август, като отбеляза някои неизвестни досега подробности.

"Искам да кажа, че пилотът, който загина, свали две ракети и е преследвал трета крилата ракета, използвайки бордовите оръжия", отбеляза Сирски в интервю за CNN, публикувано на 8 септември.

Той обяви още, че скоро ще станат ясни резултатите от разследването, което провежда специална комисия на Министерството на отбраната на Украйна. Същевременно Сирски отбеляза, че ефективността на F-16 вече е доказана с конкретни резултати - двойка самолети са свалили четири крилати ракети. Освен това пилотите на F-16, участвали във бойните действия, са добре подготвени - неслучайно да летят на тези изтребители са били подбрани най-добрите украински пилоти, които вече имат опит в ефективното използване на тези самолети.

Още: Уволненият командир на украинските ВВС даде отчет за резултатите си: Трудни 3 години

В отговор на слуховете, че причината за катастрофата може да е приятелски огън, генерал Сирски заяви, че не може да "коментира нещо, за което все още няма резултат".

Още: Заради първата жертва F-16 в Украйна: Командващият украинските ВВС "насмете" украински депутат

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес