Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Няма да ни сплашиш": Марк Рюте с послание към Путин от новата база на НАТО за Украйна

15 октомври 2024, 12:49 часа • 1273 прочитания

НАТО няма да се стресне от руските заплахи, а ще продължи да оказва силна подкрепа на Украйна. Това заяви генералният секретар на Алианса Марк Рюте по време на първото си посещение в украинската мисия към военния съюз във Висбаден, която трябва да поеме координацията на военната помощ от САЩ.

„Посланието (към руския диктатор Владимир Путин) е, че ние ще продължим, че ще направим необходимото, за да се уверим, че той няма да постигне своето, че Украйна ще победи“, каза наследникът на Йенс Столтенберг пред Reuters в съвместно интервю с германското обществено радио Hessischer Rundfunk на 14 октомври.

Новата мисия на НАТО за Украйна - гаранция срещу Тръмп

Рюте говори в "Clay Barracks" - американската база, където се намира щабът на новата мисия, наречена Помощ за сигурността и обучение на НАТО за Украйна (NSATU). Този ход се разглежда като опит за предпазване на механизма за помощ на Киев от евентуално завръщане на Доналд Тръмп в Белия дом. Дипломати обаче признават, че предаването на координацията на военната помощ на НАТО може да има ограничен ефект, като се има предвид, че САЩ са доминиращата сила в Алианса и осигуряват по-голямата част от оръжията за Украйна.

Още: Марк Рюте: Спрете да се притеснявате от Тръмп

Говорейки в една от 12-те палатки, в които се помещава изграждащата се мисия, Рюте се обърна към съюзническите войски от десетки държави, които вече работят там и скоро към тях ще се присъединят украински войски. Очаква се NSATU да има обща численост от около 700 души, включително войници, разположени във военния щаб на НАТО "SHAPE" в Белгия и в логистични центрове в Полша и Румъния.

Снимка: Getty Images

В базата във Висбаден се намира и американското подразделение, отговарящо за ракетите с далечен обсег на действие, което Вашингтон ще разположи временно в Германия от 2026 г., за да противодейства на заплахата от руските ракети, разположени в близост до Калининград, на около 500 км от Берлин.

Още: НАТО започва мащабни учения за ядрено възпиране (ВИДЕО)

Рюте иска пълен набор от способности за спиране на руската заплаха

По време на първото си посещение в Германия като ръководител на НАТО Рюте приветства тази стъпка, която беше осъдена като провокация от страна на Москва и предизвика разгорещен дебат в Социалдемократическата партия на канцлера Олаф Шолц.

Рюте, който беше министър-председател на Нидерландия от 2010 г. до 2024 г., заяви, че е от решаващо значение НАТО да разполага с пълния набор от способности, необходими за възпиране на руска заплаха.

„Ние сме НАТО. Ние сме отбранителен алианс, не сме нападателен. Не се интересуваме от превземането на която и да е част от друга държава извън територията на НАТО“, каза той, цитиран от Reuters. „Като този демократичен съюз, най-силният военен съюз в световната история, обслужващ 1 милиард души, ние сме готови да се изправим срещу всяка заплаха. Никога няма да се оставим да бъдем сплашени от нашите противници".

Президентът на САЩ Джо Байдън и германският канцлер Шолц обявиха разполагането на ракетите в кулоарите на срещата на върха на НАТО през юли, като го определиха като временно решение, докато Германия, Франция и няколко други европейски държави разработят свои собствени ракети с подобен обсег.

Още: Рюте за удари на Украйна дълбоко в Русия: Има всички правни основания да ги разрешим

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес