Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Никъде на изток извън Харковска област Украйна не успява да спре руското настъпление (ВИДЕО)

06 юни 2024, 10:20 часа
Реклама

Очевидно е, че украинските въоръжени сили все още не са успели, за разлика от Харковското направление, да спрат настъплението на руснаците в източната оперативна зона - нито в Покровското, нито в Краматорското направление. Това обобщава в свой анализ от 6 юни украинският военен анализатор и о.з. полковник Константин Машовец, който е служил в украинския генщаб.

Още: Успехи за Украйна, успехи за Русия: Зависи на кой фронт (ВИДЕО)

Напредък за руската армия в две направления

В Покровското направление - т.е. на запад от Авдеевка - руските сили очевидно са успели да стигнат Новоалександровка и да подсигурят левия фланг на своята група към Очеретино с настъпление към линията Сокол-Новопокровско, смята Машовец. Новоалександровка е считана за отправна точка за евентуално настъпление в Краматорското направление от юг - към Константиновка и Часов Яр.

(КАРТА) Северно от Очеретино се съобщава за малък руски напредък в покрайнините на Новоалександровка, пише и един от най-изкъсо следящите войната профили в X NOELReports. Макар че основната отбрана на Украйна е пред Кайлово - малко по-североизточно, украинските войски оказват ожесточена съпротива и в това конкретно село. Руският пропагандист Семьон Пегов (WarGonzo) отчита, че продължават сраженията в района на село Сокол и при Новоалександровка, където руските войски водят боеве в покрайнините на селото.

Още: Влиянието на Путин в България - военни и политически кръгове: Украински доклад

В Краматорското направление, пише Машовец, руснаците разширяват зоната на контрол, като успяват да достигнат канала Северски Донец - Донбас, южно от град Часов Яр, а също така да напреднат южно от микрорайон "Нови" на самия Часов Яр.

Според Семьон Пегов в направлението Краматорск няма значителни промени - руските въоръжени сили продължават да атакуват източните покрайнини на Часов Яр. "Активно работят оръжията с далечен обсег и авиацията", отчита той. Руският Телеграм канал "Рибар", поддържан от бившия говорител на военното министерство в Москва Михаил Звинчук, пише, че в източните покрайнини на Часов Яр продължавали свирепи боеве, както и в района на Калиновка (на няколко километра северно от града).

Още: С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Украинците натискат още повече при Харков

Генералният щаб на украинската армия отчита в сводката си от снощи, че на 5 юни е имало поредно намаляване на интензивността на боевете по фронта. Регистрирани са 85 бойни сблъсъка в сравнение с 99 от предходното денонощие.

В Харковска област, където на 10 май руснаците отвориха втори фронт, но напоследък украинците възвръщат позиции, са станали 5 бойни сблъсъка. Три атаки е имало срещу районите на село Липци и град Вовчанск (Волчанск - на руски език, североизточно от Харков), т.е. двете основни направления на руската офанзива там. "Загуба на позиции не се допуска. Ситуацията е под контрол", твърди генщабът на Украйна.

Видео 18+ от боевете в Харковска област

Семьон Пегов твърди, че при Вовчанск Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) "непрекъснато контраатакуват, опитвайки се да си върнат загубените позиции". Понякога контраатаките са неуспешни, друг път се налага отново да превземаме загубени позиции, казва руският пропагандист.

Още: Украйна притиска руската армия в Харковска област: Нови данни (ВИДЕО)

Артилерийски боеприпаси, осигурени от Запада, вече са започнали да пристигат при украинските сили на фронтовата линия, макар и не в мащаби, които биха им позволили да се противопоставят напълно на сегашното предимство на руските военни като брой снаряди. Украински войници, действащи в района на Вовчанск, съобщават пред The Telegraph, че до техния сектор на фронта са започнали да достигат боеприпаси, но че руските сили в района все още имат предимство - пет към едно, по думи на един от войниците.

Все пак украинците в Харковска област вече могат да разчитат на американския оръжия, с които да поразяват руска територия, след като Щатите най-накрая казаха "да": HIMARS пращат поздрави на Путин: Защо разрешението на Запада за удари по Русия е ключово

Останалите направления

В Покровското направление през изминалото денонощие руснаците са осъществили 15 атаки, а 8 още са в ход, гласи сводката на украинския генщаб от снощи. Най-горещо е при село Сокол. "Нашите защитници предприемат активни мерки за стабилизиране на ситуацията", гласи съобщението.

В Купянското направление Русия 12 пъти се е опитала да изтласка частите на ВСУ от заетите от тях позиции. Бойните действия са се провели в районите на Синковка, Степово, Новоселовка, Стелмаховка, Чернешина и Дружелюбвивка. В последното селище продължават бойни действия, като няма загуби на позиции за украинците, твърдят от генщаба.

(КАРТА) Северно от Купянск се съобщава за малък руски напредък източно от Синковка, пише NOELReports. От няколко дни насам руснаците са подновили настъпателните си операции там в нов опит да стигнат до селището след няколко провала.

Още: Путин смени заплахите с ядрено оръжие с други: Ракети срещу ракети (ВИДЕО)

Ситуацията е напрегната в Краматорското направление - т.е. Часов Яр, гласи информацията на украинския генщаб. От началото на 5 юни агресорът 11 пъти се е опитвал да измести украинците от районите на Калиновка, Нова, Ивановско, Клещеевка и Андреевка. Осем атаки са отблъснати. Продължават още три сблъсъка край Калиновка и Ивановско, като ситуацията е под контрола на украинските сили.

Видео 18+ от боевете при Билохоривка

В Северското направление руснаците също са активни - извършили са 6 атаки край Верхнокамянско, Виемка и Роздоливка. Още се води един сблъсък, написаха снощи от генщаба.

В Лиманското направление няма значителни промени - "всички опити на противника да напредне в районите на Невски и в Серебрянската гора бяха неуспешни", отчита Генералният щаб на украинската армия.

Няма значителни промени в останалите посоки, гласи още информацията.

"Рибар" обръща внимание на ожесточени сражения в Кураховското направление, където около 40% от Парасковиевка била под контрола на руските въоръжени сили. Вчера каналът твърдеше, че зоната на контрол на руснаците там е разширена и се "прочиствали" покрайнините на селото, както и че не може да се каже, че руснаците са превзели изцяло Парасковиевка. Сражения се водят и на юг от Константиновка, пише днес платформата на Звинчук.

Още: Путин отказва да посочи руските загуби в Украйна (ВИДЕО)

В Григоровка продължават тежките боеве за селото, но без особен напредък на руснаците. В Красногоровка ситуацията също не се е променила много - боевете продължават, отчита Семьон Пегов. Напредване на руските войски имало и в района на Карловка, където се водят сражения на подстъпите към населеното място. Подобна е ситуацията и в района на Яснобродовка, твърди WarGonzo.

В направлението "Времеевски" - тоест оста Бердянск - Велика Новоселка - Угледар, на границата между Донецка и Запорожка област - руски щурмови групи настъпват към южните покрайнини на Урожайно и прочистват северните покрайнини на Старомайорско, твърди "Рибар".

Пегов отчита и продължаващи позиционни сражения в района на Работино и северозападно от Върбово. Селищата са по линията Орехов - Токмак - Мелитопол в Запорожка област, като освобождаването на Работино беше един от успехите на като цяло неуспешната украинска контраофанзива през 2023 г.

Дронове по Русия и Украйна

Генералният щаб на украинската армия съобщи тази сутрин, че през нощта на 6 юни руснаците са поразили Днепропетровска област с две балистични ракети „Искандер-М, изстреляни от Таганрог.

Областната управа отчита атаки с артилерия и дронове в района на Никопол. Трима мъже и жена са били ранени. Девететажна сграда, 3 частни къщи и още сгради са с щети. Засегнати са електропроводи.

Също така руснаците са атакували Украйна с 18 дрона клас „Шахед“ от Приморско-Ахтарска област и от окупирания Крим. Свалени са 17 безпилотни машини в Николаевска, Херсонска, Запорожка и Хмелницка област.

Един човек е загинал, а четирима са били ранени в резултат на руска атака срещу село Северно в Донецка област на Украйна, съобщи ръководителят на областната администрация. 7 души са били ранени в резултат на руски обстрел по Селидово, отново в Донецка област. Там са повредени 13 многоетажни жилищни сгради и автомобили, пише военната администрация на града и публикува снимки на последствията.

Още: Огън и разрушения: Украйна удари най-големия доставчик на горива в Южна Русия (ВИДЕО)

Руското военно министерство съобщава, че снощи противовъздушната отбрана прехванала 13 дрона над Крим и 6 над Белгородска област, а също така унищожила противокорабна ракета „Нептун“ над Ростовска област. Към момента няма кадри на поражения. Но малко по-късно стана ясно, че руснаците, както обикновено, не признават, че са понесли сериозна загуба: Без спирка: Пореден руски кораб стана жертва на украинските морски дронове (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес