Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нидерландия готова с нови антимиграционни мерки

13 септември 2024, 22:00 часа • 1515 прочитания

Правителството на Нидерландия планира да въведе драстични нови антиимиграционни мерки, които ще бъдат едни от най-строгите в ЕС, пише „Политико“.

Неговите планове, обявени днес като част от програмата на управляващата коалиция, включват по-строги гранични проверки, наказания на нарушителите по принципа „око за око“, ограничения върху събирането на семейства, засягащи пълнолетните деца да се присъединят към родителите си, и принудителното връщане. Холандското правителство е първото, което включва крайнодясната, антиимиграционна Партия на свободата на Герт Вилдерс, която спечели почти една четвърт от местата в холандския парламент през ноември м.г.

Неговата партия излъчи за министър на миграцията и убежището Маржолейн Фабер. „Стремя се към най-строгата политика за предоставяне на убежище досега“, каза Фабер във видео съобщение, посочвайки проблемите в жилищното настаняване, здравеопазването и образованието като причини за това. Планът, каза тя, е „законно да се обяви криза с предоставянето на убежище, което ще ми позволи да предприема мерки за борба (с миграцията)“.

Още: Проучване изчисли: В Нидерландия харчат около 1 милиард евро годишно за наркотици

Такъв извънреден закон ще позволи на правителството да предприеме мерки, без да чака одобрението на парламента. „Холандия трябва да принадлежи към категорията на страните-членки с най-строги правила за приемане в ЕС“, се казва в правителствената програма. Правителството ще поиска от Европейската комисия отказ от политиката на ЕС за убежище и миграция - това искане ще бъде изпратено до Брюксел следващата седмица, каза днес премиерът Дик Шуф.

„Не можем да продължим да търпим големия поток от мигранти към страната ни. Хората преживяват криза с убежището“, каза Шуф. Той отхвърли въпроса да посочи число за намалението на притока, което иска да постигне. Вместо това каза, че правителството ще оцени необходимостта от закона за кризата, като редовно „проверява как се справя Холандия в този момент“.

Още: Заради мигрантите: Германия въвежда временен контрол на всички сухопътни граници

Фабер каза, че иска да спре безсрочните разрешителни; да съкрати процедурите; да ограничи събирането на семейството „съществено, за много голяма част от кандидатите“; и да ускори депортирането на „престъпници, търсещи убежище“. Програмата също така предлага промяна в жилищните закони, за да се попречи на търсещите убежище с разрешение за пребиваване да получат приоритетен достъп до социални жилища поради този статут, с което ще се „облекчи натиска върху жилищния пазар“.

Членове на опозицията вече разкритикуваха плана на Фабер да задейства извънреден закон, за да ускори миграционните й планове като „антидемократичен“.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес