Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Неутрална от НАТО Украйна - как ще се опази тогава от Путин?

03 август 2024, 18:00 часа • 5743 прочитания

Съгласявайки се с искането на Русия за неутрална Украйна, ние ще оставим страната на милостта на Москва.

Какво ще донесе евентуалното ново президентство на Тръмп за Украйна? Голяма част от разговорите за потенциално „предателство“ се въртят около прекъсване на военните доставки и приемане на руската анексия на украински територии. Още: Бъдещето на Украйна: Пътят, по който в България не успяхме да тръгнем истински

Територията и оръжията със сигурност са ключови въпроси. Но една друга тема е не по-малко важна: неутралитетът на Украйна.

Съратникът на Тръмп в президентската надпревара, сенатор Дж. Д. Ванс, се изказа в полза на неутрална Украйна в интервю през юни за The New York Times. Той обясни, че неговият подход ще бъде да "гарантира както независимостта на Украйна, така и нейния неутралитет". "Те (руснаците) очевидно считат неутралитета за ключов въпрос", обясни той.

Неутрална Украйна?

На пръв поглед неутрална Украйна изглежда като интересен вариант. Финландия и Австрия останаха неутрални по време на Студената война. И двете страни запазиха демокрацията и не се присъединиха към съветския блок. Още: Die Welt: Преговори за мир - защо Украйна почна да говори за тях?

Администрацията на Байдън обаче остава предпазлива към искането за неутрална Украйна, вярвайки, че амбициите на руския диктатор Владимир Путин няма да спрат дотук. Съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан заяви: "Ясно е, че Русия иска нещо като кастрирана Украйна, която не може да се защити. Той (Путин) все още иска да подчини цяла Украйна. Ние няма да позволим това".

Намерението на Русия да уязви Украйна беше напълно очевидно в първите мирни предложения, представени от Москва през 2022 г., в самото начало на войната. Руснаците настояха Украйна да се откаже от кандидатурата си за членство в НАТО, армията ѝ да бъде съкратена до 85 000 войници и да се намали значително броят на танковете. Един високопоставен украински служител си спомня: "Те поискаха да държим оръжията си в складове под тяхна охрана. И искаха да контролират нашата външна политика": Проваленият договор за мир в Украйна: Документираната наглост на Путин

Няма признаци, че Русия се е отказала от максималистичните си искания. Украинците знаят, че ако приемат предложенията на Путин, ще се окажат във вечна зависимост от Москва. Но продължаващите разговори за неутралитет са интересни по свой начин, защото хвърлят светлина върху основния дебат за това как да се сложи край на украинския конфликт, който се разви напук на официалните дискусии.

Като цяло жизненоважният и наболял въпрос за територията е в устата на всички. Путин не само настоява, че ще запази всички окупирани земи, но също така изисква Киев да изтегли войските си от останалата неокупирана част на Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска област. Според плановете на руския диктатор това ще бъде последвано от международно споразумение, което ще осигури влизането на Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка области в състава на Русия. Още: "Капка в морето": Дълговете на Украйна и цената за погасяването им

Украйна обаче се стреми към пълното възстановяване на териториалната си цялост, включително връщането на Крим. Съединените щати и техните европейски съюзници обещават да подкрепят Украйна "колкото е необходимо", като същевременно подчертават, че не възнамеряват да диктуват мирни условия на украинците. 

Бойните действия са непредвидими, така че не може да се изключи решителен пробив на бойното поле както от Украйна, така и от Русия. Но като се има предвид сегашното състояние на нещата, малко вероятно е Киев да си върне цялата загубена територия със силата на оръжието. Украинците и техните основни западни покровители знаят това, макар и да не го признават публично. Позицията за "териториални отстъпки в замяна на мир" навлиза сред украинската общественост, въпреки че огромното мнозинство (83% съгласно последното изследване на мозъчния тръст "Разумков") все още не я споделя.

Основната пречка пред мира обаче не е дори дълбоко вкорененото нежелание на Украйна да прави териториални отстъпки. По-важното е, че според условията на споразумението Русия все още ще иска да подчини дори онези 80% от Украйна, които не контролира. Украинците се нуждаят от гаранции, че Русия няма да използва мирните преговори, за да се превъоръжи и да премине отново в офанзива. И докато не се получат тези гаранции, сериозните дискусии са невъзможни.

Гаранции за сигурност

Ето защо гаранциите за сигурност на Украйна ще бъдат от основно значение за всякакви мирни преговори. Сегашната позиция на Киев е, че Украйна ще се присъедини към НАТО, което означава, че страната ще бъде обект на колективната гаранция за сигурност на Алианса. На последната си среща на върха Алиансът обяви, че "бъдещето на Украйна е в НАТО". След което обаче уточни, че това ще стане едва "когато всички съюзници са съгласни и всички условия са изпълнени". Още: "Угажда на всички": Лидерът на Казахстан превърна неутралитета в изкуство

Приемането на Украйна в НАТО сега, когато Русия все още контролира част от нейната територия, няма да е лесно. От една страна, Западна Германия по време на Студената война може да служи като модел. От друга страна, членството на Германия в НАТО беше подкрепено от значителен контингент американски войски на нейна територия. И не е сигурно, че Конгресът ще се съгласи да разположи американски войски в Украйна, пише Financial Times.

Друга идея, която намери много влиятелни поддръжници във Вашингтон, е така нареченият "израелски вариант". Това би избегнало официалните договорни задължения за защита на Украйна, предполагайки вместо това укрепване на отбраната чрез осигуряване на напреднала западна военна помощ, така че самият Киев да може да възпира бъдеща руска агресия.

Но изглежда, че Путин чака по-нататъшното развитие на събитията в Америка. Администрацията на Байдън няма да се съгласи да кастрира Украйна. Но при администрация на Тръмп-Ванс това може и да стане. И докато резултатите от изборите в САЩ остават под съмнение, Путин има всички стимули да продължи войната.

Превод: Ганчо Каменарски

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес