Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Неописуем брой атаки с руски дронове за 24 часа: Бъдещ руски пробив в Донецка област - оценка

10 юли 2024, 11:08 часа • 3322 прочитания

1009 атаки с дронове-камикадзе е извършила Руската федерация на фронта в Украйна на 9 юли. Това се посочва в предиобедната сводка на украинския генщаб.

Става въпрос за удари не с иранските дронове "Шахед", а основно с по-евтини дронове, най-често FPV – безпилотни машини, управлявани от оператор посредством видеовръзка и монитор. За сравнение, руснаците са изстреляли и над 4300 артилерийски снаряда.

Общо руската армия е извършила 147 пехотни атаки в Украйна за цялото денонощие на 9 юли, сочи сводката.

Ново фронтово направление – пробив или не

Руският натиск по цялата фронтова линия не отслабва, като немалко експерти гледат какво се случва в Торецкото направление. То е най-новото във войната – руската армия тръгна да атакува към Торецк в началото на юни, 2024 година и мнозина анализатори виждат евентуален руски успех тук като основата на стратегически руски пробив в Донецка област и дори евентуалното ѝ пълно завладяване от армията на издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин.

Идва ли пробив в Торецк? Според украинския военен експерт и о.з. полковник Константин Машовец, който е служил в украинския генщаб – не. Той посочва и причините за тази своя оценка. Едно от най-важните е теренът – за разлика от Авдеевка, където е имало доста открит терен и там са липсвали естествени укрепления, около Торецк има много повече застрояване и съответно атакуващата руска армия попада в условия на градски бой. Съответно, тя трябва да превзема украински позиции, които заради градската среда се създават по-лесно като укрепления, и ще дава повече жертви.

Освен това – идващата западна помощ и най-вече от САЩ. Машовец счита, че скоро ще има възможност за повече ПВО до фронтовата линия и това ще има възпиращ ефект срещу руската щурмова авиация и руските бомбардировки с авиационни бомби, които са едно от най-ефективните руски оръжия срещу Въоръжените сили на Украйна: Иновацията, която позволи на Русия да наложи въздушно превъзходство в Украйна (ВИДЕО). Отделно, Украйна все по-ефективно спира руските (разузнавателни) дронове на бойното поле заради допълнителни ресурси, казва украинският военен експерт.

"Перспективата (за руснаците) е по няколко превзети къщи всяка седмица" докато украинската армия подобрява позициите си и в един момент руското настъпление в Торецкото направление ще бъде спряно – за разлика от много други хора, мен този участък на фронта не ме притеснява, обобщава Машовец в анализа си: След убийството на деца в болници в Киев заради Путин: В Русия има страх за техните деца (ВИДЕО)

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес