Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Немските лекари настояват за незабавно връщане към частичен локдаун

15 март 2021, 13:11 часа • 1685 прочитания

Лекарите от интензивните отделения в Германия предупредиха, че страната ще трябва да се върне незабавно към частично блокиране, за да избегне изпадането в опасна трета вълна на пандемията от коронавируса, предава АФП.

"От данните, с които разполагаме в момента, и с разпространението на британската мутация, настояваме твърдо да се върнем незабавно към заключване, за да избегнем силна трета вълна", каза Кристиан Карагианидис, директор на Германската асоциация за интензивно лечение, пред телевизионния оператор RBB.

"Няма да спечелим много, ако останем отворени през следващите една или две седмици, защото това бързо ще ни доведе до високо ниво на инфекции и ще направи двойно по-трудното повторно намаляване на цифрите", каза Карагианидис, който работи за немската Интердисциплинарна асоциация за интензивна и спешна медицина (DIVI), която проследява капацитета за интензивно лечение в германските болници.

В Германия се наблюдава нарастване на случаите, откакто започна постепенно облекчаване на мерките в края на февруари, което позволи на училищата, фризьорските и други бизнеси да отворят частично отново. Последните данни на DIVI показват, че в момента Германия има почти 2 800 души в реанимация, но Карагианидис предупреди, че цифрата може да нарасне до "5 000 или 6 000", ако правителствата на държавите не отговорят на нарастващия брой случаи с по-строги мерки.

"Ясно е, че броят на интензивните грижи ще нарасне бързо, ако дадем възможност на вируса", каза той, призовавайки правителството да продължи с ваксинирането на лица над 50 и 60 години.

Нарастващият брой, разпространението на британския вариант и бавната ваксинационна кампания предизвикаха нарастващи страхове от възраждане на коронавируса точно когато много германци се надяваха да излязат от повече от три месеца частично заключване.

Миналата седмица ръководителят на Германската агенция за контрол на болестите Лотар Вилер предупреди, че третата вълна вече е започнала.

"Трябва да избягваме същата ситуация, в която бяхме преди Коледа, с много инфекции, много сериозни случаи и много смъртни случаи", каза Вилер, ръководител на института за обществено здраве "Роберт Кох" (RKI) .

Днес официалните данни показват, че седемдневният процент на заболеваемост отново се е увеличил до 83 случая на 100 000 души, далеч над 50-те случая, определени от правителството като праг за всякакво облекчаване на ограниченията.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес