Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Не Покровск, друг е руският военен приоритет номер 1 сега: Оценки (ОБЗОР - ВИДЕО)

03 септември 2024, 10:30 часа • 5262 прочитания

Покровск ли е най-голямата непосредствена цел на руската армия в Украйна? Този въпрос стана актуален след като няколко украински военни анализатори коментираха друго.

От доста месеци насам периодично украинският военен експерт и о.з. полковник Константин Машовец периодично говори как руското военно командване иска да превземе Угледар, за да елиминира опасността в бъдещ момент оттам да има украинска контраофанзива с крайна цел Мелитопол и Мариупол. Руснаците вече се провалиха преди над година в опита си да достигнат и превземат Угледар – специално морските пехотинци от 155-та и 810 бригада на руските ВМС, но сега ситуацията изглежда по-лошо за Украйна: Касапницата при Угледар: Елитна руска бригада вече я няма, твърдят украинците (ВИДЕО)

Кураховското направление заедно с Вреемевското (Бердянск – Велика Новоселка - Угледар) са двете посоки, от които е застрашен Угледар – малкото миньорско градче е източно от Велика Новоселка, по успоредна линия. Руските части са по-близо от изток – след като овладяха Константиновка (да не се бърка с градчето североизточно от Покровск и западно от Часов Яр), руснаците се бият при Водяне. Има и видеокадри от руска пехотна атака срещу мините южно от Водяне (Южнодонбаската мина) и северно от Угледар – те са ключова позиция за защитата на града, предупреждава политическият анализатор на германския таблоид "Билд" Юлиян Рьопке (КАРТА).

Боевете в Кураховското направление са жестоки – постоянно излизат видеокадри от позициите на 79-та бригада на украинските ВВС, защото руската армия се стреми и да напредне от района на Красногоровка към района на Селидово, Покровското направление:

Пред украинската тв канал "24" бившият украински военен пилот Роман Свитан коментира, че Угледар е много важен център – освен че е на 80 километра от Мариуопол, той е близо до Волноваха (руснаците отдавна окупираха този важен жп възел) и до моста над река Калмиус, откъдето минава руската жп линия от Ростов-на-Дон до Полохи и Токмак – т.нар. сухопътен руски коридор до Крим. Затова и за Русия е важно да елиминира Угледар като потенциална опасност – и тя е по-близо до тази цел, отколкото до Покровск: Новите козове за Украйна и Русия във войната: Оръжия и логистика (ВИДЕО)

Що се отнася до Покровск, директорът на консултантската компания Defense Express Серхий Сгурец даде оценка, че за директна руска атака срещу града ще трябват 1-2 месеца. Причината – руската армия първо трябва да завладее определени позиции, за да се подсигури, на първо място Селидово. Докъде са нещата там, припомнете си: Руснаците хем искат война, хем чакат мир. Анализ: Покровск не е загубен (ОБЗОР – ВИДЕО)

Карти: Deep State

Войната в Украйна: Развитие на бойните действия

Броят на бойните действия в Украйна отново приближи 200 – 197 за денонощието на 2 септември или 15 повече на дневна база. Намалява обаче броят на използваните от руснаците авиационни бомби – в последните 3-4 дни това число е устойчиво под 100, за 2 септември е 77, сочи сутрешната сводка на украинския генщаб. Според украинския тръст Център за отбранителни стратегии намаляването на бомбардировките с авиационни бомби се дължи на това, че руското командване е изтеглило по-навътре в Русия щурмовата авиация, самолетите трябва да минават по-голямо разстояние, а това затруднява целия процес.

Покровското направление е най-горещо – 56 отбити руски пехотни атаки. Най-много руски сили има в Новогродовка и Михайловка – ясен знак, че руснаците сега гледат на първо място към Селидово. Но украинският телеграм канал Deep State отчита стабилизиране на фронта в района на Галициновка – т.е. от югоизток на Селидово. А популярният руски военно-пропаганден телеграм канал "Рибар", създаден от бившия говорител на руското военно министерство Михаил Звинчук, отбелязва: "Врагът се опитва да контраатакува", което е показателно предвид информацията и от Deep State.

В Кураховското направление е имало 39 руски пехотни атаки – изрично украинският щаб посочва Галициновка и Украинск като райони на боеве, с което потвърждава руските опити двете направления (Кураховско и Покровско) да се слеят при Селидово. Във Времеевското направление са отчетени 21 руски пехотни атаки – районите на Водяне и Угледар са посочени като места на боеве. 23 руски пехотни атаки е имало в Купянското направление и още по 18 в Лиманското и Торецкото направления, но няма данни за нещо особено там.

(КАРТА) Що се отнася до Курска област, затвърждава се впечатлението, че украинците опитват да изолират и обкръжат определени руски позиции и части. На фокус е районът източно от Мартиновка и североизточно от Суджа – селата Пушкарное, Руская Конопелка и Агроном, като "Рибар", признава за украински напредък при Мартиновка. Руският телеграм канал уточнява, че украинците се окопават в Курска област и че в района на Суджа украинската армия разширява с малко зоната си на контрол при Погребки и Малая Локня – защото руските части там са отстъпили поради заплахата за обкръжение. В дневния си анализ ISW (американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната) отчита, че украинците вероятно са се оттеглили от Олговка, източно от Коренево. Като цяло фронтът в Курска област вече изглежда по-стабилен, но руските сили така и не правят нищо съществено, за да си върнат овладяната от Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) територия.

Тази нощ Руската федерация е изстреляла 35 дрона клас "Шахед" и 3 балистични ракети "Искандер-М"/KN-23 (т.е. не е ясно коя е руска и коя е севернокорейска, защото са близки като характеристики). Свалени са 27 дрона, още 6 са "изгубени" (вероятно свалени с електронно заглушаване), а 2 са отлетели към Белгород и окупираната част на Донецка област. Специално за Белгород има снимка от удар срещу църква – дали става въпрос за "Шахед" или украинска атака не е ясно:

Освен това, ръководителят на Запорожката областна администрация Иван Федоров съобщава за двама загинали след руски ракетен удар, един от които е 8-годишно момченце. Има и още двама ранени, 12-годишно момиче е в реанимация: Атака с дронове срещу руско военно летище, руска ракета удари Днипро (ВИДЕО)

От Русия вчера дойде и новината за пореден арест на висш военен чиновник – зам.-командирът на Ленинградски окръг (който трябва да се бори с НАТО) генерал-майор Валери Муминджанов. И отново – за корупция, в случая 20 млн. рубли подкуп по договори за доставка на униформи за руската армия: Чистка на екипа на Шойгу и мистериозна смърт: Разчистват ли се свидетели? (СНИМКИ)

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес