Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Не бяхме подготвени: В Русия признаха, че повечето руснаци на фронта загиват заради некачествена медицинска помощ

27 април 2023, 21:58 часа • 60187 прочитания

Повече от половината от смъртните случаи на руски войници на фронта в Украйна не са от животозастрашаващи рани, а от неправилно оказана медицинска помощ. Освен това много от ампутациите е можело да бъдат избегнати просто при правилно поставяне на турникет. Това каза Артьом Катулин, ръководител на учебния център по тактическа медицина на военния концерн "Калашников" в интервю за контролираната от Кремъл руска агенция РИА Новости.

Той коментира, че статистиката е тъжна. Заради неграмотното оказване на помощ много войници са останали инвалиди. "Повече от 30% от ампутациите са извършени поради неправилно прилагане на турникет, повече от 50% от всички смъртни случаи не са настъпили от животозастрашаващи наранявания", каза той.

"Има голям брой нюанси, за които не се оказахме готови", каза той. Според Катулин основните проблеми са нивото на обучение по отношение на оказването на първа помощ и възможността за бързо доставяне на ранените до болниците.

ОЩЕ: В Русия обявиха за издирване командващия Военноморските сили на Украйна 

Още през декември 2022 г. началникът на военно-медицинската дирекция на Министерството на отбраната на Русия Дмитрий Тришкин каза в ефира на телевизия "Россия 24", че 70% от всички ранявания на руските военни в Украйна са от мини, 10% са от болести, още 10% от огнестрелни рани и 10% от различни други наранявания.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес