Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Наводнения в Чехия и Полша след проливни дъждове

14 септември 2024, 13:15 часа • 1370 прочитания

Проливни дъждове причиниха наводнения в Чехия и Полша през изминалата нощ, предаде ДПА. Службите за извънредни ситуации в двете съседни страни се подготвят от четвъртък за бедствено положение.

В плен на лошото време

Силни валежи в Чехия по поречията на Елба и притока ѝ Вълтава доведоха до рязко покачване на нивата на тези реки. Властите обявиха опасност от наводнения от трета степен след повишаване на водното ниво в около 20 реки и потоци в страната.

ОЩЕ: Наводнения в Гърция, пътища са под вода

Чешкото село Микуловце, близо до границата с Полша, беше наводнено тази сутрин, информира чешката новинарска агенция ЧТК, публикувани в социалната платформа "X". Агенцията допълва, че от снощи пожарникарите в южния град Ческе Будейовице изграждат бентове по Вълтава и притока ѝ Малше. Прегради са се издигали във Вълтава и в чешката столица Прага.

В Югозападна Полша от коритото си преля река Бяла Глухоласка, в Ополското воеводство. Около 400 души от пограничния град Глухолази са били евакуирани.

На мястото е пристигнал полският министър на вътрешните работи и администрацията Томаш Шемоняк. По думите му в Глухолази са мобилизирани 100 пожарникари и 60 полицаи.

Полската метеорологична служба очаква дъждовете да продължат.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес