Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

НАТО: Путин не иска мир, а пауза за прегрупиране

23 декември 2022, 15:21 часа
Реклама

"Поканите на Кремъл за преговори" целят единствено да спечелят на Русия време, за да се подготви за нова офанзива срещу Украйна. Това пише генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг за Financial Times.

"Именно Путин започна войната. Той може да я прекрати днес, като се махне от Украйна. В момента той не показва никакви признаци, че се стреми към истински мир", смята Столтенберг.

Според него Москва показва "готовност да поеме голям брой жертви", като през последните месеци е призовала повече от 200 000 допълнителни военнослужещи и се стреми да получи оръжия от други авторитарни режими като Иран.

ОЩЕ: 100 000 убити руснаци в Украйна - на Путин не му стига

"Русия се надява да замрази войната, за да даде възможност на силите си да се прегрупират, превъоръжат и да се опитат да започнат нова офанзива", пише той.

Столтенберг добавя, че повечето войни завършват с мирни преговори, но "това, което се случва на масата за преговори, е неразривно свързано със случващото се на бойното поле", поради което западните страни трябва да продължат да подкрепят Украйна.

"Ако Путин надделее в Украйна, посланието към Русия и към други авторитарни режими ще бъде, че силата ще им донесе това, което искат... Така че в наш собствен интерес за сигурността е да запазим подкрепата си за Украйна тази зима и толкова дълго, колкото е необходимо", подчертава Столтенберг.

ОЩЕ: Руски доброволец: С такова ниво на военна некомпетентност нямаме шанс при зимна украинска атака

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес