Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

НАТО приключи безпрецедентното си въздушно учение в Европа

23 юни 2023, 13:59 часа • 2750 прочитания

НАТО приключи най-голямото си досега учение за разполагане на военновъздушни сили в Европа.

В ръководените от Германия маневри "Air Defender 23" участваха около 250 военни самолета от 25 членки на НАТО и партньорски държави, включително Япония и Швеция, която кандидатства за присъединяване към алианса.

До 10 000 военнослужещи участваха в ученията, предназначени да повишат оперативната съвместимост и готовността за защита срещу безпилотни самолети и крилати ракети в случай на нападение на територията на НАТО.

"Искахме да покажем, че тези 25 различни нации могат да действат заедно от първия ден и успяхме", заяви ръководителят на германските военновъздушни сили Инго Герхарц по телевизионния канал NTV. Учението беше "пълен успех" на тактическо и организационно ниво, заяви Герхарц от военновъздушната база Ягел в Северна Германия.

От планираните 2 000 полета са изпълнени около 1 800, каза Герхарц, което е "рекорден" процент за този вид учения.

ОЩЕ: Шолц: Абсолютният приоритет на НАТО трябва да е укрепването на бойната мощ на Украйна

"Air Defender" е замислено през 2018 г. отчасти като отговор на руското анексиране на Крим преди четири години, въпреки че Герхарц преди това настояваше, че то "не е насочено срещу никого".

За разлика от него посланикът на САЩ в Германия Ейми Гутман заяви, че учението ще покаже "извън всякакво съмнение ловкостта и бързината на нашите съюзнически сили" и има за цел да изпрати послание към някои държави, включително Русия. "Бих била доста изненадана, ако някой от световните лидери не вземе под внимание това, което демонстрира по отношение на духа този съюз, силата на този съюз, и това включва г-н Путин", каза тя пред репортери.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес